Peter Östman

Kotihoidontuen leikkaaminen ei auta vientiteollisuutta

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) uusi ylijohtajana Juhana Vartiainen pohti Helsingin Sanomien haastattelussa 10.5.2012 keinoja, joilla suomalaisten työntekoa saataisiin lisättyä. Yhtenä keinona Vartiainen esittää lasten kotihoidontuen lyhentämistä.

-      Kaikista meistä on kivaa olla kotona, mutta pitääkö tätä ihanaa velttoilua rahoittaa veronmaksajien rahoilla niinkin kauan kuin kolme vuotta, Vartiainen kysyy.

Vartiainen syyllistää tällä lausunnollaan monia vastuuntuntoisia vanhempia, jotka ovat valinneet hoitaa lapsensa kotona. Hän vyöryttää suhteettoman suuren taakan Suomen työttömyysasteesta niiden äitien niskaan, jotka itse asiassa ovat säästäneet verorahojamme valitsemalla olla hyödyntämättä kunnallista päivähoitoa. Tämä ei ole reilua.

Olen Vartiaisen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että työn määrää on Suomessa pystyttävä kasvattamaan, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan turvata jatkossakin kaikille. Kuluvan vuoden talouskasvuksi ennustetaan vain 0,8 %, ja se on pitkälti yksityisen kulutuksen varassa. Arvioitu talouskasvu ei riitä kääntämään valtiontaloutta selvästi vahvistuvalle uralle, vaikka hallituksen toimet kohentavatkin valtion rahoitusasemaa. Suomen tärkeiden kauppakumppaneiden talouskehitys on hiipumassa, ja heikon vientikehityksen seurauksena ulkoinen tasapaino jää näiltä näkymin alijäämäiseksi. Samalla investointien ennustetaan myös supistuvan.

Ongelma on siis todellinen. Tarvitaan ratkaisuja julkisen talouden vahvistamiseksi. Keinovalikoimassaan Vartiainen on kuitenkin tehnyt rankan luokan virhearvion. Kotiäitien pakottaminen töihin tai työnhakuun vuotta aikaisemmin ei ole edes osaratkaisu heikkenevän huoltosuhteen haasteeseen. Sen sijaan katse on käännettävä yrittäjyyden ja viennin edistämiseen.

Suomi on pitkälti vientiriippuvainen maa, ja jotta vienti voidaan jälleen kääntää nousuun, on suomalaisten tuotteiden jalostusarvoa pystyttävä kasvattamaan. Esimerkiksi teknisten palveluiden jalostusarvo laski 6 prosenttia vuonna 2010 edellisvuodesta, Varsinais-Suomessa jopa 29 prosenttia. Kehitys on vastaava valitettavan monella sektorilla. Tarvitsemme uusia kasvuyrityksiä, jotka pystyvät tuottamaan korkean jalostusarvon omaavia vientituotteita.

Yhteiskunnan tulee kannustaa jäseniään yrittämiseen, vastuunkantoon ja ahkeruuteen. Mitä enemmän yritysten ja sitä kautta koko talouden kasvupotentiaalista saadaan lähitulevaisuudessa irti, sitä vähemmän joudutaan miettimään, mitä veroja korotetaan tai mitä julkisia menoja vähennetään. Samaan aikaan meidän on pidettävä huoli nousevasta sukupolvesta. He tarvitsevat taloudellisen hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen lisäksi äidin ja isän läheisyyttä ja huolenpitoa. Hyvinvoivan yhteiskunnan perusta on hyvinvoiva perhe. Siksi on annettava arvo sille työlle, jota vanhemmat tekevät kotona.

Lasten hoitaminen ei ole velttoilua. Se on tärkeintä työtä, mitä tämän yhteiskunnan tulevaisuuden eteen kukaan voi tehdä.  Siksi suosittelen, että ylijohtaja Vartiainen käyttäisi jatkossa enemmän työaikaansa sen pohtimiseen, miten saadaan Suomeen enemmän työpaikkoja luovia yrittäjiä, ja yrityksiä, jotka vientituotteillaan nostavat jalostusastetta. Ellei, saanen minäkin kysyä, tarvitseeko tällaista perheiden hyvinvoinnin nakertamista ylijohtajan taholta rahoittaa veronmaksajien rahoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Vartiainen on niitä tyyppejä joilla tulevaisuus tarkoittaa kolmen kuukauden päässä olevaa aikaa!.

Ehkä olisi aika alkaa miettimään miten tuota vientiriippuvuutta voidaan vähentää!. Se saattaisi olla Suomelle ja Suomalaisille parempi kuin tämä nykyinen ehdottomuuden, pakko"pelastus"pakettien ja markkinavoimaniskalenkkien aikakausi.

Rauni Viren

Vartiainen voisi miettiä, mistä uudet veronmaksajat tulevat.

Luulen, että niitä synnytetään, jos lapsiperheillä on hyviä vaihtoehtoja.

Suomen keskeisimpiä ongelmia on väestönkasvun pysähtyminen ja eläkepommi, joka seuraa. Ei ole kohta pyllynpesijöitä, kuulemma.

Toimituksen poiminnat