Peter Östman

Kaikkien – myös Ylen tulee osallistua säästötalkoisiin

Viikonloppuna hallitus aloitti budjettiriihen valmistelun. Se on haastava tehtävä, sillä Suomen kasvu on pysähdyksissä. Valtion verotulot eivät kasva samaan tahtiin kuin kustannukset. Suomi on jäljessä yleisestä kehityksestä euroalueella. Hallituksen on pakko löytää säästötoimia, yli 3 miljardin edestä. Se merkitsee leikkauksia eri sosiaalietuuksiin ja joitakin veronkorotuksia. Tilanteessa, jossa meidän on pakko leikata peruspalveluista, ja myös muilta aloilta, ei ole perusteltua jättää valtio-omisteista Yleisradiota täysin säästötalkoiden ulkopuolelle. Siksi ehdotin viime viikolla, että Ylen vuosittainen indeksikorotus jäädytetään.

Yleisradio Oy:stä annetun lain 7 § määrittelee Ylen tehtäväksi yleishyödyllisten palvelujen tarjoamisen. Hallitusohjelmassa on todettu, että Ylen rahoitus olisi uusittava niin, että sen rooli suomalaisen kulttuurin tuottajana, moniarvoisena ja riippumattomana tiedotuskanavana sekä sananvapauden foorumina, on taattu.

Uudistus perustui edellä mainittuihin kantoihin, joiden mukaan rahoituksen taso olisi riittävä, eli 480 miljoonaa euroa vuonna 2010. Vuonna 2013 Ylen yleishyödyllisten toiminnan rahoitus nousi 500 miljoonaan euroon veroineen. Tämä perustuu rahoitukseen, joka turvataan lainsäädännön takaamin vuotuisin indeksikorotuksin. Indeksikorotus edustaa yli 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Jo viime syksynä käytiin poliittista keskustelua siitä onko indeksikorotus perusteltu. Veron enimmäismäärä nostettiin viime vuonna 140 eurosta 143 euroon ja vähimmäismäärä 50 eurosta 51 euroon. Suurin osa veronmaksajista – noin 2,5 miljoonaa – maksaa enimmäismäärän. Lisäksi yritykset ja yhteisöt maksavat niiden liikevaihtoon perustuvan summan.

Siitä huolimatta, että olin ryhmän puheenjohtajana mukana työryhmässä, joka kaksi vuotta sitten sopi nykyisestä järjestelmästä, on päätös mielestäni arvioitava uudelleen. Luodulle järjestelmälle, jossa Yle-vero automaattisesti nousee vuosittain, ei ole perusteita tällaisen talouskriisin aikana, jossa nyt olemme. Myös kaupallisen median on ollut pakko leikata toimintaansa taloudellisten vaikeuksien johdosta. Siksi ei ole järkevää, että Yle-veroa nostetaan vuosi toisensa jälkeen. Ylen on oltava myös mukana säästöissä ja siksi ehdotin Yle-veron jäädyttämistä tämän vuoden tasolle. Olenkin iloinen, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat perjantaina yksimielisesti indeksin jäädyttämisestä vuodeksi 2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat