Peter Östman

Merimetsot, hylkeet, lokit, sudet ja kansalaistottelemattomuus

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme havainneet kasvavan yhteiskunnallisen ongelman, joka johtuu voimassaolevan lainsäädännön tulkinnasta mm. maamme riista- ja lintukantaa koskien. Ongelma voi vaihdella, riippuen kyseessä olevasta alueesta. Rannikolla ammattikalastajat kamppailevat päivittäin tuhoutuneiden pyydysten kanssa, voimakkaasti kasvaneen hyljekannan vuoksi. Merimetsot ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosien aikana, mutta koska viranomaiset tulkitsevat nämä rauhoitetuiksi, on poikkeuslupaa metsästykseen vaikea saada. Viranomaisilla näyttää olevan vaikeuksia tulkita lakia huolimatta siitä, että linnut, jotka aiheuttavat tuhoa rannikoillamme ovat niin sanottuja Kiinan merimetsoja. Toinen ongelma ovat lokit, jotka parveilevat suurina laumoina ja likaavat rannat ja uimaveden ihmisten kesäasuntojen läheisyydessä. Tietyillä seuduilla Suomessa ongelmia aiheuttavat susilaumat, jotka norkoilevat asutuksen lähistöllä ja vievät koria sekä tappavat karjaa.

Kun edellä mainitut ongelmatilanteet ovat kestäneet tarpeeksi kauan, reagoivat viranomaiset ja myöntävät lopulta metsästysluvan – usein kansalaisten vetoomuksen seurauksena. Mutta harvoin se tähän loppuu. Olemme Suomessa menneet demokratiassa niin pitkälle, että lintuyhdistysten ja muiden luonnonsuojeluorganisaatioiden sallitaan ottaa valta, ei ainoastaan eläimistä, vaan niille on myös annettu mahdollisuus asettua kaiken kansan yläpuolelle. Heidän välinettään kutsutaan valitusoikeudeksi. Ja niillä vaikuttaa olevan hyvä menestys korkeimmassa tuomioistuimessa, sillä valitus usein johtaa ei-toivottuun tulokseen sille osapuolelle joka kärsii ongelmasta.

Ihmiset sen sijaan pakotetaan kestämään se tuho, jonka yllämainitut ongelmat niille aiheuttavat. Katson, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa tulee laatia konkreettinen suunnitelma siitä, miten nämä ongelmat voidaan ratkaista. Ensimmäisenä tulee valitusoikeus tarkistaa. Toiseksi, tulee lainsäädäntö, joka johtaa ongelmiin kansalaisten arkielämässä muuttaa. Nämä ongelmat ovat jo vuosia tiedetty. Jos toimia ei tehdä tulevalla kaudella, pelkään, että ihmiset ottavat yhä useammin lain omiin käsiinsä. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa, mutta jos yhteiskunnallinen ongelma johtaa kansalaistottelemattomuuteen, olemme epäonnistuneet tehtävässämme ja meillä on peiliin katsomisen paikka.

 

Dela

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Liityessämme Euroopan Unioniin, niin samalla siirsimme kaiken kansallisen
päätösvallan myös sinne ja seuraukset on kestettävä,tai erottava koko puljusta.

Toimituksen poiminnat