Peter Östman

Presidenttien puheet myrskyisen kansainvälisen yhteisön edessä

Kansainvälinen yhteisö on vuonna 2016 pahemmassa tilanteessa kuin se on ollut viimeisten vuosikymmenten aikana. Radikalismi lisääntyy. Islamilaisesssa maailmassa sunni- ja shiiamuslimit käyvät valtataistelua. Daesh/IS kasvoi muutamassa vuodessa yhdeksi pelätyimmistä terrorijärjestöiksi maailmassa, ilman että kansainvälinen yhteisö puuttui asiaan. Boko-Haram jatkaa järkyttäviä hyökkäyksiään. Hizbollah ja Hamas jatkavat israelilaisten elämän vaikeuttamista.

Oliko Venäjän toiminta Ukrainassa vain yksi askel Putinin yrityksissä laajentaa valtaansa? Ja mitä Pohjois-Korean johtaja Kim Jong keksii tänä vuonna?

Näiden haasteiden ja todella levottoman maailmantilanteen valossa tämän vuoden Yhdysvaltojen kongressin kansallinen rukousaamiainen oli tärkeä ja mielenkiintoinen. Yhden välivuoden jälkeen minulla oli jälleen mahdollisuus osallistua rukousaamiaiseen yhdessä kahdeksan muun suomalaisen kanssa, heidän joukossaan ulkoministeri Soini. Tämän vuoden rukousaamiainen oli järjestyksessä 64. Presidentti Obamalla tämä oli viimeinen kerta kun hän piti siellä puheen presidentin ominaisuudessa. Oli selkeästi havaittavissa, että hänen kautensa on loppusuoralla. Saimme kuunnella rentoa ja kokenutta presidenttiä.

Rukousaamiaisen yhteydessä poliitikot, yritysjohtajat ja järjestöjohtajat ympäri maailmaa kokoontuvat rakentaakseen siltoja, rukoillakseen yhdessä ja vaihtaakseen kokemuksia. Noin 3000 osallistujalle tarjotaan erilaisia lounas ja päivällisluentoja.

Mitkä kysymykset puhuttivat tänä vuonna? Lähi-itä ja pakolaiskriisi. Useimmissa kuuntelemistani alustuksissa keskityttiin näihin teemoihin. Käytäväpuheissa sain usein kysymyksiä siitä miten Suomi selviää, mikäli pakolaisvirta Venäjältä jatkuu.

Pakolaiskriisi? ”Emme näe ainoastaan pakolaiskriisiä vaan kansainvaelluksen”. Näin sanoin eräässä ruotsinkielisessä radiokeskustelussa viime kesänä.

Kun USA vierailun aikana seurasin kotimaan uutisvirtaa, en voinut muuta kuin ihmetellä niitä negatiivisia reaktioita, mitä tasavallan presidentin puhe herätti. Presidenttihän oli erittäin selväsanainen.

Olen viime vuoden aikana osallistunut useaan väittelyyn pakolaiskriisistä. Olen painottanut seuraavia näkemyksiä. Ensinnäkin emme auta pakolaisia pitämällä ovet auki kaikille. Se johtaa siihen, ettei meillä ole varaa auttaa niitä jotka todella tarvitsevat apuamme. Kiintiöpakolaiset ovat niitä, joita juridisesti voidaan kutsua ”pakolaisiksi”. Turvapaikanhakija ei ole automaattisesti pakolainen. Tähän myös presidentti yritti kiinnittää huomiota. Vain osa, ehkä puolet, täyttävät kansainväliset ehdot turvapaikalle. Jotkut ovat ohjattuja tulemaan tänne terroristijärjestöjen toimesta. On vaikeaa arvioida kuinka monta, mutta vain kymmenkunta on jo liikaa, sillä he toimivat soluissa ja rekrytoivat lisää kannattajia. Sitten meille tulee niitä, jotka haluavat paremman elämän. Heidän ei tulisi saapua tänne turvapaikanhakijoina. Kaikilla ihmisillä on oikeus muuttaa toiseen maahan saadakseen paremman elämän, näin tekivät monet meidänkin esi-isistämme. Turvapaikanhakujärjestelmä ei ole kuitenkaan heitä varten. Maahanmuuttoa varten tulee hakea oleskelulupaa työluvan kautta, ei turvapaikkaa.

Medialla on keskeinen asema tuoda tämä selvästi esille. Minä ja puolueeni olemme olleet kriittisiä EU:n linjaukselle, jonka mukaan jäsenmaiden tulisi ottaa vastaan oma osuus niistä pakolaisista, jotka ovat tulleet Kreikkaan ja Italiaan. Olemme sanoneet, että tämä antaa väärän signaalin rikollisille ihmisten salakuljettajille Afrikassa ja Lähi-idässä. Nyt näemme miten tässä on käynyt. Liittokansleri Merkel ajoi kovasti tätä linjaa vielä viime kesänä mutta nyt näyttää, että myös hän on herännyt. Suomen hallitus näyttää samoin heränneen. Toivottavasti ei liian myöhään. On olemassa riski sille, että EU menettää otteensa koko asiasta. En ole vakuuttunut siitä, että sopimus Turkin kanssa on kestävä pitkällä tähtäimellä.

Dela

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat