Peter Östman

Holokaust on useille tämän päivän lapsille kaukainen tapahtuma

Tänään 27. tammikuuta on holokaustin muistopäivä. Kun keskitysleirien portit aikoinaan avattiin, ympäröivä maailma joutui todistamaan maailman historian kauheimpia julmuuksia, joita kukaan ei uskonut voivan edes tapahtua. Liian monen tapahtumista selvinneen elämä oli peruuttamattomasti tuhottu ja täynnä traumoja.

On vaikea ymmärtää, miten joku pystyi tällaisiin julmuuksiin. Miten järjestäytynyt yhteiskunta, eurooppalainen maa, on voinut syyllistyä siihen kaikkeen? Tästä huolimatta meidän tulee ymmärtää, että niin tapahtui ja että niin voi tapahtua uudelleen. Valitettavasti näemme tänä päivänä uuden antisemitistiaallon, joka leviää Euroopassa, jopa meidän omassa maassamme.

Lähi-idän ongelmiin etsitään usein syytä uskonnosta. Joillakin alueilla asiaan liittyy radikalisoitumista ja muslimien ääriliikkeitä. Iranin hallitus ilmoittaa säännöllisesti, että Israelin valtio, kuten myös kaikki juutalaiset, on hävitettävä. Ääriryhmät kuten Hamas ja Hizbollah tuovat jatkuvasti esille heidän vihaansa juutalaisia ​​kohtaan. Lisäksi palestiinalaishallinto rohkaisee antisemitismiin koulujen oppikirjoissa.

Antisemitismiä koskevassa värittyneessä yhteiskunnallisessa keskustelussa ohitetaan monesti se asia, että keskustelu koskee Israelia. Emme voi keskustella Israelin turvallisuusongelmista, ellemme näe arabimaailman suunnalta tulevaa vihaa Israelia kohtaan. Tämä tapahtuu muun maailman hiljaisella hyväksynnällä. Arabit eivät hyväksy Israelia naapurivaltioksi, koska Israel on demokraattinen kansakunta ja avoin yhteiskunta, joka haastaa ne, jotka haluavat nähdä yhteiskunnan muuna kuin demokraattisena oikeusvaltiona.

Kun Israel puolustaa itseään sitä vastaan tehdyiltä hyökkäyksiltä, Israelin katsotaan rikkovan tulitaukoa. Kun israelilainen siviili joutuu järjestäytyneen terrori-iskun tai veitsihyökkäyksen kohteeksi ei huomiota kiinnitetä uhriin, vaan terroristiteosta johtuviin israelilaisten poliisien vastatoimiin. On hämmästyttävää, ettei Israelia ja Lähi-itää koskevista uutisraporteista ilmene Israelia ja juutalaisia kohtaan kohdistuvaa vihaa. On hämmästyttävää myös, ettei israelilaisia terrorismin uhreja nähdä yksittäisinä uhreina, kun taas terroristi nähdään usein tragedian uhrina.

Anti-semitismi, jota näemme eurooppalaisessa yhteiskunnassa lisääntyvän, on vain osa siitä, jota juutalaiset kokevat jokapäiväisessä elämässä tämän päivän Israelissa. Kun tänään muistelemme holokaustin uhreja, tulee meidän myös miettiä, miten vastaamme yhä kasvavaan antisemitismiin. Päivä muistuttaa meitä Euroopan pahimmista historian tapahtumista, mutta myös siitä pahuudesta, jota ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Antisemitismi, joka johti siihen, että natsisaksalaiset tuhosivat yli kuusi miljoonaa juutalaista – ja samalla satoja tuhansia romaneja, kehitysvammaisia ja muita vähemmistöjä – oli julma teko ja totaalinen epäonnistuminen koko ihmiskunnan historiassa. Meidän tulee nähdä ja ymmärtää nykyiset uhat. Meidän ei tule olettaa, että aika olisi nyt toinen. Ja – se voi myös koskea muita kansanryhmiä.

Peter Östman

Kansanedustaja

Eduskunnan Suomi-Israel ystävyysryhmän puheenjohtaja

 

Dela

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

PÖ: "Kun tänään muistelemme holokaustin uhreja, tulee meidän myös miettiä, miten vastaamme yhä kasvavaan antisemitismiin."
Tämä onkin keskeinen kysymys eikä koske ainoastaan antisemitismiä, Mielestäni natsit (eivät vain saksalaiset vaan innokkaat avustajat mm Waffen SS:ssä, kroaatit, ukrainalaiset, liettualaiset jne ) onnistuivat hankkeessaan koska muut sallivat sen; monikin juutalainen pyrki natsialueilta pois vaan vaikkapa jenkkeihin kaikki halukkaat eivät päässeet.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Vastustat juutalaisiin kohdistettua rasismia mutta hyväksyt Arabeihin ja ennen kaikkea palestiinalaisiin kohdistuvan rasismin.

Holokaustin uhreja kunnioitetaan sillä, että vastustetaan jokaiseen ihmiseen kohdistuvaa rasismia.

Käyttäjän TeemuVenlinen kuva
Teemu Venäläinen

"Rotu" ei ole ongelma lähi-idässä vaan se käyttöjärjestelmä siellä samannäköisen kuoren alla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sen sijaan, että puhutaan pelkästään holokaustista, pitäisi puhua myös holokaustin syistä. Niistä historia vaikenee kuin muuri.

Holokaustin taustoja rakenneltiin sekä Venäjän vallankumouksen että Saksan ensimmäisen maailmansodan tappion yhteydessä. Erityisesti Saksan osalta tulee ottaa huomioon, että Saksa ei antautuessaan ollut sotilaallisesti tappiolla vaan sen kotirintama petti. Tästä Hitler syytti valtaan päästyään saksalaisia kommunisteja, joiden keskeiset johtohahmot olivat loki kaikki juutalaistaustaisia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Spartakistiliitto

Historia ei aina ole niin yksioikoista kuin annetaan ymmärtää.

Myös kirjailija Veikko Huovinen on käsitellyt Hitlerin juutalaisvihaa kirjassaan Veitikka. Vaikka romaani on tapahtumiltaan osin fiktiivinen, on siihen sisällytetty pelottavan paljon faktaa. Huovisen mukaan taideakatemian johtaja, joka Hitlerin reputti, oli juutalainen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitlerin_taite...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wienin_kuvataideakat...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Veikko_Huovinen

Holokaust tapahtui, mutta sillekin oli syynsä.

Olivatko syyt sitten pikkusieluisen taiteilijan katkeruus, vai politiikka tai kenties molemmat, mutta sadat tuhannet joutuivat kärsimään muutamien teoista.

Tämän päivän lapsille ja nuorille on yhtä lailla täysin käsittämätöntä myös se, millaisissa olosuhteissa sata vuotta sitten elettiin ja mistä kumpusi se väkivalta, joka purkautui myös Suomessa sisällissotana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Sen sijaan, että puhutaan pelkästään holokaustista, pitäisi puhua myös holokaustin syistä.....

ooo

Kyllä, kyllä…… Edelleen on selvittämättä miksi juutalaisten tuhoaminen sai alkunsa. Kuka käski , ketä ja missä.
Wannseen konferensissa ei esim Hitler ollut mukana.

Wiki: ”…Kokouspöytäkirjat eivät mainitse suoraan joukkomurhaa…..”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wannseen_konferenssi

(Mitähän Wikipediaa tarkemmat lähteet sanovat asiasta?)

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Saksan talous oli huonolla tolallaa. Syntipukiksi joutuivat juutalaiset.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Holokaust on useille tämän päivän lapsille ja nuorille hyvin kaukainen tapahtuma. Miksi siitä tarvitsee vielä puhua?

ooo

Ehkä siksi, että oppisimme pohtimaan miksi kuriin alistumalla on saatu käsittämättömästi enemmän pahaa aikaan kuin kurittomuudella.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eilen tuli katsottua elokuva "lopullinen ratkaisu" ylen teemalta. Jotenkin tuli olo että nykypäivässä sanasta "natsi" on hävinnyt se ultimaalinen pahuus mikä siihen liittyy. Sana on kokenut inflaation kun sitä hoetaan jopa ihan päin tavallisten ihmisten naamaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ehkä siksi puhutaan, kun jotkut vielä yrittävät kieltää sen koskaan tapahtuneen. Mutta minusta pitäisi jo vihdoin kehottaa Venäjää selvittämään avoimesti oman holocaustinsa, Stalinin hirmuteot.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Holokausti lienee kauhistuttavin teko, kovin pimentoon ovat myös jääneet monet muutkin kuten noin miljoonan armenialaisen kansanmurha, jota mm USA ei läheisten Turkin suhteiden tai muun vuoksi ole tunnustanut tapahtuneen.

Erikoista on myös, että Israel ei myöskään tuota ole tunnustanut, vaikka kuvittelisi heidän osoittavan sympatiaa/empatiaa tässä asiassa.

Ari Rusila kirjoitti tästä 2015:

http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193948-a...

On jotenkin tavattoman tekopyhää, että kauppasuhteet, talous yms estävät tosiasioiden ja tapahtuneen tunnustamisen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Holokaustia ei pitäisi koskaan unohtaa.
Se on kuin perisynti, josta papit ja saarnamiehet ennen jaksoivat jauhaa.

Ihminen on sellainen syntinen olento jota pitää koko ajan muistuttaa siitä millainen hän on, jotta hän muistaisi ja tietäisi, jotta hän tietäisi varoa muita ihmisiä ja itseään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Niinhän se on, ettei edes Israelissa välttämättä ole opittu mitään, vaikka blogisti haluaa nähdä valtion vain uhrina.
http://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalem-hit-wit...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Täydellistä ihmistä ei ole, eikä täydellistä valtiota.
Suomessakin on vähemmistökansa, romanit, , "mustalaiset",
Miten olemme kohdelleet heitä ja miten he ovat eläneet ja käyttytyneet ?
Mieleeni ovat jääneet takavuosien tapaukset, jolloin romanit , jotkut heistä varstelivat kulkiessaan talosta taloon.
Näistä jäi suomalaisille epäluulo heitä kohtaan, joka on vielälon olemassa.
Eli , kun palestiinalaiset ovat tehneet iskuja busseihin ostoskeskuksiin, häiohin ym, luottamus heihin on varauksellista.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ennenkun alat päivitteleenholokaustia ja kuinka kukaan voi tehdä sellaista niin satavuotta sitten sitä tehtiin suomessakin. Suomessakin oli keskitysleirijeä jossa kidutettiin ja raiskattiin ja telotettiin ja tapettiin nälkään ja sairauksiin ja ihan pieniä lapsiakin.

Et ei tartte aina hakea esimerkkejä ulkomailta. Kyllä suomalainenkin osaa olla julma sadisti kiduttaja, raiskaaja ym.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Holokaust on ihmiskunnan häpeätahra. Tosin Neuvostoliiton vankileireillä kuoli paljon enemmän ihmisiä kuin Saksan vastaavissa.
Tuolla ylempänä todettiin, että juutalaiset leimattiin syntipukeiksi Saksan silloiseen huonoon talouteen, ja sekin on totta.
Sitä vain olen aina ihmetellyt, miten kristityt innokkaasti tukevat Israelia, vaikka he ovat juutalaisten silmissä erehtyneitä vääräoppisia, ja Israelin harjoittama palestiinalaisten käsittely tunnetaan.

Käyttäjän TeemuVenlinen kuva
Teemu Venäläinen

Israel on juutalaisten kansallinen kotimaa, jossa kansalaiset nauttivat hyvistä hedelmistä. Palestiinalaiset eli sunnimuslimit eivät suostu tähän. Valtioita olisi heille tarjolla useampikin Lähi-idässä ja vieläpä valmiina sodassa juutalaisia vastaan. Eikö tässä ole jo perusteluita kyllin menemättä syvemmälle. Palestiinalaisia kohdellaan kuten heidän toimensa edellyttävät tuossa ympäristössä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Holokaustista jaksetaan revitellä mutta USA:n vastaavista ei keskustelua saa aikaan eli kahdet standardit tässäkin. USA on kyllä avoimesti myöntänyt kidutukset ja näitä on kongressi tutkinut kattavasti eli tietoa on mutta olisiko Saksa saanut vastaavan armahduksen jos olisi avoimesti kertonut holokaustistaan? Montako miljoonaa muslimia on kuollut USAn pommituksissa ja vietnamilaiset päälle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kommentoisin otsikon väitettä lasten tietämättömyydestä: Vuodesta 2010 lähtien on holokaustin ja kansanmurhien opetus kuulunut perusopetuksen yläluokkien ja lukion historian opetussuunnitelmiin. Kyseessä on yhteiseurooppalainen hanke. Opetushallitus muutti opsien perusteita ja lähetti ’määräyskirjeen’ kouluille.

On tietenkin vain hyvä, että _lapset_ saavatkin olla tietämättömiä kansanmurhista. Yläluokkien historianopetuksessakin aihe on kova pala teineille, tiedän kokemuksesta.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Israelin valtio perustuu ajatukselle muita ylemmästä "valitusta kansasta", eli samaan ajatukseen kuin holokaustin mahdollistanut kansallissosialismi. Väkivalta ei Lähi-idästä poistu ennen kuin juutalaiset ja arabit myöntävät ettei oma uskonto ole toista kummempi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Demokraattisen yhteiskunnan syvän rauhan oloissa on liiankin helppoa tuomita hirmuteot, jotka tapahtuvat autoritäärisesti johdetuissa organisaatioissa totalitäärisissä valtioissa.

Jos yhteiskunta on organisoitu hierarkisen pyramidimaisesti siten, että sen kullakin tasolla toimivilla on ohimollaan yläpuolellaan toimivien pistooli, ja vastuulla on pitää kurissa omat alaiset samoilla keinoilla, valtajärjestelmän muutos kapinoimalla on jokseenkin mahdotonta.

"Noudatin vain käskyjä" on helpolta kuulostava puolustuksen tekosyy, mutta ellei todellista vaihtoehtoa anneta, moniko meistä on valmis mieluummin ottamaan omaksi osakseen alistettujen kohtalon, kidutukset ja teloituksen?

Kyllä Natsi-Saksassa jotkut toki kapinoivat järjestelmää vastaan, samoin Stalinin Neuvostoliitossa, mutta niin Gestapo kuin NKVD metsästivät sellaisia päätyökseen, eikä kiinni jääneiden kohtalo ollut kadehdittava. Jos vaihtoehtona on valita toiminta esimiehen käskyjen mukaan leirillä joko vartijana tai sitten vankina, kumman osan valitset? Vastaava pätee esim. tämän päivän Pohjois-Koreassa.

"Osallisuus" toimintaan organisaatiossa, johon ei itse voi vaikuttaa ja joka valvoo tiukasti jäseniään, on sekä juridisesti että eettis-moraalisesti monipiippuisempi asia kuin äkkipäätä voi näyttää, vaikka organisaatio kokonaisuutena syyllistyisi jopa rikoksiin ihmiskuntaa vastaan.

Juha Koponen

..Hyvä kannanotto. On muistettava, että juutalaisten uskonvainoon osallistui monien euroopan maiden kansalaisia ja viranomaisia. Vichyn hallituksen päämies oli antisemitisti ilman natsi painostusta ja virkamiehet vangitsivat ja toimittivat keskitysleireille yli 70 tuhatta ; naista , lasta, vanhusta ja miestä. Balttian maiden hirmu teot, Ukrainassa, jne. itä-blokin maiden kansalaiset osallistuivat vainoon. EU on ikuista velkaa Israelille.
Lähi-idässä vainotaan muslimimaissa kristittyjä tänään todella voimakkaasti. Alueella on saatu kristittyjen määrä laskemaan 25% :sta 6%:iin. Israelia vastaan käydään uskonsotaa "palestiinalais" nimikkeellä.
Rasismi elää muslimimaissa, orjuus on tavallista, epäihmismäinen yhteiksunta on vallalla.Länsimaiset arvot ovat "great satans".
Holokaust ei ole ohi, se elää islamin uskonnon alaisissa yhteisöissä pinnan alla.Turkki tappaa kurdeja etnisistä syistä johtuen....

Toimituksen poiminnat