Peter Östman

Kaikki blogit puheenaiheesta Naapurisuhteet

Neljä tapaa suhtautua itänaapuriimme

Maapallon jokaisella maalla on oma geopoliittinen todellisuutensa. Pohjolamme tosiasiat ovat jokaisen suomalaisen tiedossa, viimeistään Juho Kusti Paasikiven jykevällä lainauksella "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" (joka oli hänen arvostamaansa englantilaisen historioitsija Thomas Babington Macaulayn lause).

Siuruan kansantasavallan tervehdys

Pohjois-Suomen korven lahja maailmalle, Tykylevits eli Kari Tykkyläinen, tuottaa tasatahtiin laatutavaraa. Tämä blogi kuuluu ilman muuta puheenvuoron puolelle, koska vapaavuoron osastolla se olisi saanut liian vähän kuulijoita. Siuruan demokraattisen kansantasavallan Uudenvuoden loppiaistervehdys sisältää paljon ajattelemisen aiheita ja kyseisen kansantasavallan presidentti onkin selvä arvonjohtaja: "Toivomme EU:lta vähemmän vallan käyttöä, koska Siuruan kansantasavalta ei kuulu Euroopan Unioniin" sekä "Meillä on öljyä, vaikkakin jäteöljyä".

Presidentti vaihtui Virossa, presidentti Niinistö lienee tyytyväinen

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Oheiset kaksi kuvaa, joissa Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid ovat yhdessä, kertonevat kaiken. Ohessa olevat kaksi kuvaa, joissa Sauli Niinistö ja Viron väistynyt presidentti Toomas Ilves ovat yhdessä, kertovat kaiken.

Miten Hornetit tavoittivat venäläishävittäjät 6.10.2016?

Miten Hornetit tavoittivat venäläishävittäjät 6.10.2016?

*

”Suomen ilmavoimien Hornetit tavoittivat Suomen ilmatilaa 6.10. loukanneet venäläiset raskaasti aseistetut Suhoi-27 –hävittäjät ilmeisesti siksi, että Ilmavoimat oli tehostetussa valmiudessa”, näin kirjoitti Helsingin Sanomat/Jarmo Huhtanen (la 8.10.2016). 

 

Avoin kirje Venäjälle

Hyvä naapurimme Venäjä,

olemme ja tulemme aina olemaan toistemme naapureita. On meidän molempien intresseissä olla loukkaamatta toisiamme. Meidän onkin tärkeää ymmärtää, että jotta kansakuntamme voi menestyä ja elää kunniallisesti rauhassa, tulee meidän varmistaa hyvät ja kunnioittavat suhteet naapureihimme.

Meitä on tässä naapuruussuhteessä kuitenkin kaksi osapuolta. Tämä tarkoittaa siis vastuunottoa myös sinulta.

Onko Saksakin "suomettunut"?

Luskelin aamun lehteä ja yllättävä pieni minulle tärkeä  uutinen löytyi. Joo, sitä ei oltu laitettu etusivulle, vaan sinne keskelle ihan reunakaistaan vaatimattomasti. 

Muuten, mistähän syystä?

Saksan ulkoministeri Frank Waiter Steinmeier varoittaa NATO,a sapeleiden kalistelusta ja saappaiden tömistelystä.

Hänen mielestään ei ole ollenkaaan hyvä juttu että NATO tuo joukkoja Viroo, Liettuaan, Latviaa ja Puolaan. Se ei luo turvallisuutta, vain päin vastoin voimistaa kahtia jakautumista vanhan ajan malliin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä