Venäjä http://jarmonahkamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132403/all Fri, 15 Jun 2018 11:39:41 +0300 fi Ivan tietää mitä ministerit ovat. http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256933-ivan-tietaa-mita-ministerit-ovat <p>Kirjoittelen Moskovaan joskus insinöörin Ivan U:lle, joka tahtoi naamakaverikseni hauskalla viestillä. Hän oli Suomen politiikkaa googlannut wikistä. Nyt kyseli, mitä ne &rdquo;siniset&rdquo; ovat, kun heillä on viisi ministeriäkin.</p><p>&nbsp;</p><p>Vastasin, että ovat yhden prosentin kannatuksella siellä, kun &rdquo;Kuulumme länteen&rdquo;, kuten rakastettu ja jumaloitu presidenttimme hokee.</p><p>Ivan vastasi, että: &rdquo;Jaa ... no sitten se on sitä inhottava politiikka, jota ei meillä Venäjällä onneksi tarvitse sietää! Meillä saa ostaa viisi ministeripaikka Putinilta suurfirmat, kuten juutalaisten omistamat öljy-, ja kaasujätit, rautatieyhtiö, puujalostusteollisuuden KPRG-komp.</p><p>Tosin niistä pitää ostaa neljä apulaisministeriä ja yksi on ministerinimellä. Siksi meillä on niin valtavasti apulaisministeriä hallinnossa. He ovat täysin vaarattomia. Tuskin käyvät virkapaikallaankaan, joka viikko.&rdquo;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kirjoittelen Moskovaan joskus insinöörin Ivan U:lle, joka tahtoi naamakaverikseni hauskalla viestillä. Hän oli Suomen politiikkaa googlannut wikistä. Nyt kyseli, mitä ne ”siniset” ovat, kun heillä on viisi ministeriäkin.

 

Vastasin, että ovat yhden prosentin kannatuksella siellä, kun ”Kuulumme länteen”, kuten rakastettu ja jumaloitu presidenttimme hokee.

Ivan vastasi, että: ”Jaa ... no sitten se on sitä inhottava politiikka, jota ei meillä Venäjällä onneksi tarvitse sietää! Meillä saa ostaa viisi ministeripaikka Putinilta suurfirmat, kuten juutalaisten omistamat öljy-, ja kaasujätit, rautatieyhtiö, puujalostusteollisuuden KPRG-komp.

Tosin niistä pitää ostaa neljä apulaisministeriä ja yksi on ministerinimellä. Siksi meillä on niin valtavasti apulaisministeriä hallinnossa. He ovat täysin vaarattomia. Tuskin käyvät virkapaikallaankaan, joka viikko.”

]]>
0 http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256933-ivan-tietaa-mita-ministerit-ovat#comments Ivan Ministeri Päättäminen Suomi Venäjä Fri, 15 Jun 2018 08:39:41 +0000 Aulis Saarijärvi http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256933-ivan-tietaa-mita-ministerit-ovat
Jalkapallon MM-kisojen kiinnostavin kysymys http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256868-jalkapallon-mm-kisojen-kiinnostavin-kysymys <p>Jalkapallon MM-kilpailut alkavat tänään, kun kaksi humanitaarisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan valtion perikuvaa&nbsp; Saudi-Arabia ja Venäjä kohtaavat viheriöllä. Aivan sopiva aloitus kilpailuille, joista ei sen enemää kannata puhua.</p><p>Mielenkiintoisin kysymys on sen sijaan, että tekeekö Venäjä tälläkin kertaa jotain kilpailujen aikana tai jälkimainingeissa.&nbsp; Kun talviolympialaiset järjestettiin helmikuussa 2014&nbsp;Sotšissa, Venäjä toimi aktiivisesti osana Ukrainan konfliktia ja oli aloittanut Krimin valloittamiseen tähdänneen operaation valmistelun. Sen aktiivinen vaihe - tunnuksettomat laittomat venäläistaistelijat - alkoi muutamia päiviä olympialaisten jälkeen johtaen Krimin valloitukseen ja sotaan Itä-Ukrainassa.</p><p>Mitähän tällä kertaa. Vai yllättääköhän Venäjä ja käyttäytyy vaihteeksi kuin oikea valtio. Ainakin Syyriassa siviilitappioita aiheuttavien pommitusten osalta Venäjä on onnistunut normalisoimaan tilanteen niin, ettei ilman kymmeniä kuolonuhreja edes uutiskynnys ylity ja Ukrainassa päivittäiset tykistötaistelut eivät niin&acute;ikään herätä enää mitään huomiota. Siinä sivussa on sitten helppo puuhastella yhtä sun toista näin kisojen varjossa, jos Kreml vain niin päättää.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Palautetta voi lähettää osoitteeseen&nbsp;<a class="mailto" href="mailto:vpleivo@gmail.com"><u>vpleivo@gmail.com</u></a></p><p><br />Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta" target="_blank"><u>Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani.</u></a>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/" target="_blank"><u>Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo</u></a>&nbsp;- siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p> Jalkapallon MM-kilpailut alkavat tänään, kun kaksi humanitaarisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan valtion perikuvaa  Saudi-Arabia ja Venäjä kohtaavat viheriöllä. Aivan sopiva aloitus kilpailuille, joista ei sen enemää kannata puhua.

Mielenkiintoisin kysymys on sen sijaan, että tekeekö Venäjä tälläkin kertaa jotain kilpailujen aikana tai jälkimainingeissa.  Kun talviolympialaiset järjestettiin helmikuussa 2014 Sotšissa, Venäjä toimi aktiivisesti osana Ukrainan konfliktia ja oli aloittanut Krimin valloittamiseen tähdänneen operaation valmistelun. Sen aktiivinen vaihe - tunnuksettomat laittomat venäläistaistelijat - alkoi muutamia päiviä olympialaisten jälkeen johtaen Krimin valloitukseen ja sotaan Itä-Ukrainassa.

Mitähän tällä kertaa. Vai yllättääköhän Venäjä ja käyttäytyy vaihteeksi kuin oikea valtio. Ainakin Syyriassa siviilitappioita aiheuttavien pommitusten osalta Venäjä on onnistunut normalisoimaan tilanteen niin, ettei ilman kymmeniä kuolonuhreja edes uutiskynnys ylity ja Ukrainassa päivittäiset tykistötaistelut eivät niin´ikään herätä enää mitään huomiota. Siinä sivussa on sitten helppo puuhastella yhtä sun toista näin kisojen varjossa, jos Kreml vain niin päättää. 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

]]>
17 http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256868-jalkapallon-mm-kisojen-kiinnostavin-kysymys#comments Kotimaa FIFA Jalkapallon MM-kisat Sota Ukraina Venäjä Thu, 14 Jun 2018 05:24:38 +0000 Veli-Pekka Leivo http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256868-jalkapallon-mm-kisojen-kiinnostavin-kysymys
Venäjällä plagioidaan ja vastustetaan plagiointia http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256705-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia <p>Plagiaattien täydelliseen kitkemiseen on vielä matkaa, mutta väitösten määrä on puolittunut vuodesta 2013.</p><p>Suomessa keskusteltiin plagioinnista korkeakouluopinnoissa alkuvuodesta, kun perussuomalaisten presidenttiehdokkaan&nbsp;<strong>Laura Huhtasaaren</strong>&nbsp;gradun epäiltiin olevan osittain plagiaatti.</p><p>Jyväskylän yliopisto ehti jo antaa Huhtasaarelle puhtaat paperit ja ilmoitti huhtikuussa plagiointia olleen &rdquo;vain vähän&rdquo;. Toukokuussa Svenska Yle löysi lähteen, josta se kertoi Huhtasaaren plagioineen suuren osan gradustaan. Jyväskylän yliopisto aikoo arvioida Huhtasaaren oikeuden tutkintoonsa uudelleen.</p><p>Suomessa tutkinto perutaan harvoin</p><p>Tutkintojen tai pätevyyden menetys jälkikäteen plagioinnin takia on Suomessa harvinaista. Vuonna 2016 korkein hallinto-oikeus KHO piti voimassa Itä-Suomen yliopiston myöntämän tutkinnon, jonka tekijä oli plagioinut osan gradustaan. KHO piti opiskelijan nauttimaa &rdquo;luottamuksen suojaa&rdquo; ehdottomana. Vuonna 2015 Jyväskylän yliopistolla tyydyttiin laskemaan plagiointia sisältäneen väitöskirjan arvosanaa.</p><p>Vuonna 2011 Itä-Suomen yliopisto mitätöi&nbsp;<strong>Tatjana Degenhardtin</strong>&nbsp;väitöskirjan vilpin vuoksi. Kokoomusministeri&nbsp;<strong>Jari Vilén</strong>&nbsp;jäi vuonna 2002 kiinni vuonna 1989 kirjoittamansa gradun plagioinnista, mutta hänen tutkintoaan ei mitätöity. Vilénin ura jatkui diplomaattina.<br /><br />Suomessa automaattisesti plagiaatteja etsivää Urkund-ohjelmistoa alettiin yleisesti soveltaa eri korkeakouluissa vuoden 2010 molemmin puolin. Vastaava venäläinen Antiplagiat-ohjelmisto levisi laajaan käyttöön vuoden 2007 jälkeen. Mutta siinä missä Urkundiin on pääsy vain tarkastajalla, Antiplagiat-ohjelmistoa voi käyttää kuka tahansa, joten se myös auttaa kirjoittajaa muotoilemaan tekstinsä niin ettei plagiointia huomaa.</p><p>Dissernet jahtaa tiedevilppiä Venäjällä</p><p>Antiplagiat-ohjelman rinnalle on kehitetty Dissernet-hanke, joka tutkii järjestelmällisesti jo hyväksyttyjä opinnäytetöitä. Dissernetin perustivat vuonna 2013 fyysikot&nbsp;<strong>Andrei Rostovtsev</strong>&nbsp;ja&nbsp;<strong>Andrei Zajakin</strong>, bioinformaatikko&nbsp;<strong>Mihail Gelfand</strong>&nbsp;ja toimittaja&nbsp;<strong>Sergei Parhomenko</strong>.<br /><br />Loput kirjoituksesta voi lukea täältä:&nbsp;<a href="https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3911558-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia">https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3911558-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia</a><br />&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Plagiaattien täydelliseen kitkemiseen on vielä matkaa, mutta väitösten määrä on puolittunut vuodesta 2013.

Suomessa keskusteltiin plagioinnista korkeakouluopinnoissa alkuvuodesta, kun perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren gradun epäiltiin olevan osittain plagiaatti.

Jyväskylän yliopisto ehti jo antaa Huhtasaarelle puhtaat paperit ja ilmoitti huhtikuussa plagiointia olleen ”vain vähän”. Toukokuussa Svenska Yle löysi lähteen, josta se kertoi Huhtasaaren plagioineen suuren osan gradustaan. Jyväskylän yliopisto aikoo arvioida Huhtasaaren oikeuden tutkintoonsa uudelleen.

Suomessa tutkinto perutaan harvoin

Tutkintojen tai pätevyyden menetys jälkikäteen plagioinnin takia on Suomessa harvinaista. Vuonna 2016 korkein hallinto-oikeus KHO piti voimassa Itä-Suomen yliopiston myöntämän tutkinnon, jonka tekijä oli plagioinut osan gradustaan. KHO piti opiskelijan nauttimaa ”luottamuksen suojaa” ehdottomana. Vuonna 2015 Jyväskylän yliopistolla tyydyttiin laskemaan plagiointia sisältäneen väitöskirjan arvosanaa.

Vuonna 2011 Itä-Suomen yliopisto mitätöi Tatjana Degenhardtin väitöskirjan vilpin vuoksi. Kokoomusministeri Jari Vilén jäi vuonna 2002 kiinni vuonna 1989 kirjoittamansa gradun plagioinnista, mutta hänen tutkintoaan ei mitätöity. Vilénin ura jatkui diplomaattina.

Suomessa automaattisesti plagiaatteja etsivää Urkund-ohjelmistoa alettiin yleisesti soveltaa eri korkeakouluissa vuoden 2010 molemmin puolin. Vastaava venäläinen Antiplagiat-ohjelmisto levisi laajaan käyttöön vuoden 2007 jälkeen. Mutta siinä missä Urkundiin on pääsy vain tarkastajalla, Antiplagiat-ohjelmistoa voi käyttää kuka tahansa, joten se myös auttaa kirjoittajaa muotoilemaan tekstinsä niin ettei plagiointia huomaa.

Dissernet jahtaa tiedevilppiä Venäjällä

Antiplagiat-ohjelman rinnalle on kehitetty Dissernet-hanke, joka tutkii järjestelmällisesti jo hyväksyttyjä opinnäytetöitä. Dissernetin perustivat vuonna 2013 fyysikot Andrei Rostovtsev ja Andrei Zajakin, bioinformaatikko Mihail Gelfand ja toimittaja Sergei Parhomenko.

Loput kirjoituksesta voi lukea täältä: 
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3911558-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia
 

]]>
2 http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256705-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia#comments Jari Vilén Laura Huhtasaari Plagiointi Tiedevilppi Venäjä Mon, 11 Jun 2018 12:04:04 +0000 Antti Rautiainen http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256705-venajalla-plagioidaan-ja-vastustetaan-plagiointia
Russofobia aiheuttaa maahantulokiellon http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256543-russofobia-aiheuttaa-maahantulokiellon <p>Venäjän tunnetusti älyllisesti kyvykäs hallinto lähtenyt kieltämään maahantulon russofobiasta kärsiviltä. Hämäräksi jää, kuka diagnooseja tekee ja mikä on hänen koulutuksensa tai ammattitaitonsa. Onko russofobiasta kärsivällä ylipäätään tarvetta tunkea itseään Venäjälle, jää sekin epäselväksi.</p><p>Suomessa lääkärit voivat joissain tilanteissa tehdä diagnooseja potilaille tapaamatta tai kuulematta heitä, mutta käsitykseni mukaan mielenterveyden häiriöistä kärsivien osalta viimeistään ammattietiikka kieltää psykiatreja tekemästä diagnooseja tapaamatta potilasta lainkaan. Venäjän hallinnon määräämät maahantulokiellot foobikoille kalskahtavat erikoisilta siihenkin nähden, että Venäjällä saatetaan toimia näissä asioissa vähän sinne päin.</p><p>Venäläispoliitikot ja Suomessa asuvat Kremlin ilosanoman toitottajat käyttävät mielellään lääketieteellistä fobia-määritelmää syytteessään ilmeisistä mielenterveysongelmista kärsiviä milloin mistäkin asiasta. Jopa itänaapurin suuri johtaja aina silloin tällöin lyö lyötyjä, eli solvaa julkisesti russofobia-diagnoosin saaneita. Onkin ollut kiinnostavaa, miksi kukaan ei ole lähtenyt kritisoimaan henkisesti sairaiden ihmisten julkista häpäisemistä ja arkaluonteisten tietojen levittelyä mediassa.&nbsp;</p><p>En ainakaan itse viitsisi puhua russofobiasta kärsivistä, koska määräkohteisista peloista kärsivät saattavat tuntea ylipääsemätöntä kauhua ja ahdistusta altistuessaan kohteelle tai sen vaikutukselle. On siten lähtökohtaisesti naurettavaa laittaa maahantulokieltoja russofoobikoille, koska he suurella todennäköisyydellä eivät pelkotilojensa takia edes kykene hakemaan viisumia. Jos taas Venäjälle joku jostain tuntemattomasta syystä haluaisi, hän tuskin kärsii Venäjä-peloista.</p><p>Kun mediassa puhutaan russofobiasta, termiä käytetään täysin mielivaltaisesti väärissä yhteyksissä ja väärin perustein. Fobiassa ei ole kyse vihasta tai asiavastaisuudesta vaan hallitsemattomasta ja joskus ylipääsemättömästä pelosta, jonka hoitamiseen yleensä tarvitaan ammattiapua.</p><p>Venäjän hallinnon russofoobikoille määräämät maahantulokiellot ovat siten lääketieteellisesti perusteettomia, epätarkoituksenmukaisia ja sairauteen perustuvina syrjiviä.</p><p><a href="http://www.pravdareport.com/news/russia/politics/06-06-2018/141051-russophobe-0/?utm_referrer=last_news_list " title="http://www.pravdareport.com/news/russia/politics/06-06-2018/141051-russophobe-0/?utm_referrer=last_news_list ">http://www.pravdareport.com/news/russia/politics/06-06-2018/141051-russo...</a> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Venäjän tunnetusti älyllisesti kyvykäs hallinto lähtenyt kieltämään maahantulon russofobiasta kärsiviltä. Hämäräksi jää, kuka diagnooseja tekee ja mikä on hänen koulutuksensa tai ammattitaitonsa. Onko russofobiasta kärsivällä ylipäätään tarvetta tunkea itseään Venäjälle, jää sekin epäselväksi.

Suomessa lääkärit voivat joissain tilanteissa tehdä diagnooseja potilaille tapaamatta tai kuulematta heitä, mutta käsitykseni mukaan mielenterveyden häiriöistä kärsivien osalta viimeistään ammattietiikka kieltää psykiatreja tekemästä diagnooseja tapaamatta potilasta lainkaan. Venäjän hallinnon määräämät maahantulokiellot foobikoille kalskahtavat erikoisilta siihenkin nähden, että Venäjällä saatetaan toimia näissä asioissa vähän sinne päin.

Venäläispoliitikot ja Suomessa asuvat Kremlin ilosanoman toitottajat käyttävät mielellään lääketieteellistä fobia-määritelmää syytteessään ilmeisistä mielenterveysongelmista kärsiviä milloin mistäkin asiasta. Jopa itänaapurin suuri johtaja aina silloin tällöin lyö lyötyjä, eli solvaa julkisesti russofobia-diagnoosin saaneita. Onkin ollut kiinnostavaa, miksi kukaan ei ole lähtenyt kritisoimaan henkisesti sairaiden ihmisten julkista häpäisemistä ja arkaluonteisten tietojen levittelyä mediassa. 

En ainakaan itse viitsisi puhua russofobiasta kärsivistä, koska määräkohteisista peloista kärsivät saattavat tuntea ylipääsemätöntä kauhua ja ahdistusta altistuessaan kohteelle tai sen vaikutukselle. On siten lähtökohtaisesti naurettavaa laittaa maahantulokieltoja russofoobikoille, koska he suurella todennäköisyydellä eivät pelkotilojensa takia edes kykene hakemaan viisumia. Jos taas Venäjälle joku jostain tuntemattomasta syystä haluaisi, hän tuskin kärsii Venäjä-peloista.

Kun mediassa puhutaan russofobiasta, termiä käytetään täysin mielivaltaisesti väärissä yhteyksissä ja väärin perustein. Fobiassa ei ole kyse vihasta tai asiavastaisuudesta vaan hallitsemattomasta ja joskus ylipääsemättömästä pelosta, jonka hoitamiseen yleensä tarvitaan ammattiapua.

Venäjän hallinnon russofoobikoille määräämät maahantulokiellot ovat siten lääketieteellisesti perusteettomia, epätarkoituksenmukaisia ja sairauteen perustuvina syrjiviä.

http://www.pravdareport.com/news/russia/politics/06-06-2018/141051-russophobe-0/?utm_referrer=last_news_list            

]]>
28 http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256543-russofobia-aiheuttaa-maahantulokiellon#comments Russofobia Venäjä Fri, 08 Jun 2018 07:34:07 +0000 pasi majuri http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256543-russofobia-aiheuttaa-maahantulokiellon
Putin ilman paitaa http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256477-putin-ilman-paitaa <p>Suomalainen media voisi ottaa oppia Itävallan yleisradioyhtiön toimittajantyöstä. Aamun Hesarin mukaan toimittaja oli tivannut Putinilta tavallista vaikeampia. Suomessa toimittaja olisi todennäköisesti lynkattu presidentinkanslian toimeksiannosta lähimpään lyhtypylvääseen.</p><p>Hesarin mukaan toimittaja Armin Wolf oli hiillostanut Putinia muun muassa malesialaisen koneen alasampumisesta, Krimin palauttamisesta, kansanmurhaaja Assadin tukemisesta ja lopuksi pariin otteeseen syyttänyt Putinia valehtelusta. Putin joutui myös vastaamaan erikoislaatuiseen kysymykseen, miksi hän esiintyy Kremlin otoksissa usein ilman paitaa. Olisi ollut mukava tietää, millaiset verenpaineet itänaapurin suurella johtajalla oli tv-tentin jälkeen. Toimittajalle satelee kuulemma kiitoksia hyvästä työstä.</p><p>Itävallan tuskin tarvitsee pelätä miehitystä, tai toimittajan henkensä puolesta, mutta Kremlissä todennäköisesti mietitään parikin kertaa ennen kuin Putin seuraavan kerran arpoo mihin ohjelmaan haluaa. Löytyykö Suomesta vastaavan ammattitaidon ja rohkeuden omaavia toimittajia? Tuskinpa. Täällä olisi tarjolla lukuisia helppoja harjoitusmaaleja, politiikan ikäloppuja lampaita, joilla voisi harjoitella toimittajatyötä parhaimmillaan.</p><p>Ja Putinin vastaus siihen tärkeimpään kysymykseen, paidattomana esiintymiseen: En näe syytä piileskellä puskissa kun lomailen enkä näe siinä mitään väärää.</p><p>Vanhan miehen vartalon esittämisessä ei yleensä olekaan mitään väärää, ainakin jos pysytään poissa julkisilta paikoilta ja pidetään myös housut jalassa, mutta Putin tuskin näkee mitään väärää muussakaan toiminnassa. &nbsp; &nbsp; &nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomalainen media voisi ottaa oppia Itävallan yleisradioyhtiön toimittajantyöstä. Aamun Hesarin mukaan toimittaja oli tivannut Putinilta tavallista vaikeampia. Suomessa toimittaja olisi todennäköisesti lynkattu presidentinkanslian toimeksiannosta lähimpään lyhtypylvääseen.

Hesarin mukaan toimittaja Armin Wolf oli hiillostanut Putinia muun muassa malesialaisen koneen alasampumisesta, Krimin palauttamisesta, kansanmurhaaja Assadin tukemisesta ja lopuksi pariin otteeseen syyttänyt Putinia valehtelusta. Putin joutui myös vastaamaan erikoislaatuiseen kysymykseen, miksi hän esiintyy Kremlin otoksissa usein ilman paitaa. Olisi ollut mukava tietää, millaiset verenpaineet itänaapurin suurella johtajalla oli tv-tentin jälkeen. Toimittajalle satelee kuulemma kiitoksia hyvästä työstä.

Itävallan tuskin tarvitsee pelätä miehitystä, tai toimittajan henkensä puolesta, mutta Kremlissä todennäköisesti mietitään parikin kertaa ennen kuin Putin seuraavan kerran arpoo mihin ohjelmaan haluaa. Löytyykö Suomesta vastaavan ammattitaidon ja rohkeuden omaavia toimittajia? Tuskinpa. Täällä olisi tarjolla lukuisia helppoja harjoitusmaaleja, politiikan ikäloppuja lampaita, joilla voisi harjoitella toimittajatyötä parhaimmillaan.

Ja Putinin vastaus siihen tärkeimpään kysymykseen, paidattomana esiintymiseen: En näe syytä piileskellä puskissa kun lomailen enkä näe siinä mitään väärää.

Vanhan miehen vartalon esittämisessä ei yleensä olekaan mitään väärää, ainakin jos pysytään poissa julkisilta paikoilta ja pidetään myös housut jalassa, mutta Putin tuskin näkee mitään väärää muussakaan toiminnassa.      

]]>
12 http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256477-putin-ilman-paitaa#comments Eurooppalainen media Venäjä Thu, 07 Jun 2018 07:17:05 +0000 pasi majuri http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256477-putin-ilman-paitaa
Turkki osaa - Suomi tunaroi ja häpee http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256375-turkki-osaa-suomi-tunaroi-ja-hapee <p>Turkki siis osaa pelata tätä USA-EU-NATO-VENÄJÄ peliään hyvin. Turkki osaa maantieteellisen ase&shy;mansa hyödyntää sataprosenttisesti hyvin, toisin kuin ketjuna tunaroiva Suomi poliittisesti hölmön johtonsa kanssa!</p><p>Meillä kielletään viisumit tärkeimmältä rajanaapuriltamme ja sen ylimmältä joh&shy;dolta ihannoimaamme ETY- juhlakokoukseen. Meillä tärkein rajanaapuri pannaan tärkeimmän vientimme, maatalousjalosteiden, boikottiin slaavi-ilveilijöiden ja balttipöllöjen yllytyksestä ilmaiseksi. Baltit ja slaavit osaa EU:lta ottaa sentään rahat boikotistaan. He nauravat suomalaisille kita ammollaan, kun tajuavat, miten hölmö, vedettävä ja surkea johto Suomessa on! Eestin TV:ssä oli jopa pilkkasketsejä aikoinaan tästä!</p><p>Sipilä ja Stubb olivat siis kuunnellet Puolan ja Liettuan pääministerien yllytyspuheet boikotista. En ole vieläkään päässyt selvyyteen Niinistö-Sipilä-Stubb kannanotosta 2015 ETYK ko&shy;kouksen boikotista. Ei riitä, että Jennin mies hokee vuosia vielä jälkeenkin päin &quot;kuulum&shy;me länteen!&quot; Silloinhan meidän pitäisi olla avoimia ja keskusteluun kykeneviä, toisin kuin baltit, tai puolalaiset.</p><p>Väitettiin Krimin takaisin Venäjään siirron olevan se boikottisyy. Nyt, vuosia myöhemmin monet kansainvälistä oikeutta tuntevat tutkijat, joita ei ole valjastettu NATO:n äänitorveksi, ovat toista mieltä. Heidän mielestään 1958 oli rikos Hrushevilta, Neuvostoliiton perustuslain mukaan, antaa Krim Ukrainalle. Viimeistään Krimin kansanäänestys, jossa 94 % äänestäjistä halusi olla Venäjässä, pitäisi vahvistaa tämä vanha ja vallinnut olotila.</p><p>Paikalla oli muuten EU:n NATO:n ja Suomenkin päällepäsmäreitä. Äänestyksestä ei löytynyt juuri enempää sählinkiä, kuin Suomen eduskuntavaaleissakaan.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Turkki siis osaa pelata tätä USA-EU-NATO-VENÄJÄ peliään hyvin. Turkki osaa maantieteellisen ase­mansa hyödyntää sataprosenttisesti hyvin, toisin kuin ketjuna tunaroiva Suomi poliittisesti hölmön johtonsa kanssa!

Meillä kielletään viisumit tärkeimmältä rajanaapuriltamme ja sen ylimmältä joh­dolta ihannoimaamme ETY- juhlakokoukseen. Meillä tärkein rajanaapuri pannaan tärkeimmän vientimme, maatalousjalosteiden, boikottiin slaavi-ilveilijöiden ja balttipöllöjen yllytyksestä ilmaiseksi. Baltit ja slaavit osaa EU:lta ottaa sentään rahat boikotistaan. He nauravat suomalaisille kita ammollaan, kun tajuavat, miten hölmö, vedettävä ja surkea johto Suomessa on! Eestin TV:ssä oli jopa pilkkasketsejä aikoinaan tästä!

Sipilä ja Stubb olivat siis kuunnellet Puolan ja Liettuan pääministerien yllytyspuheet boikotista. En ole vieläkään päässyt selvyyteen Niinistö-Sipilä-Stubb kannanotosta 2015 ETYK ko­kouksen boikotista. Ei riitä, että Jennin mies hokee vuosia vielä jälkeenkin päin "kuulum­me länteen!" Silloinhan meidän pitäisi olla avoimia ja keskusteluun kykeneviä, toisin kuin baltit, tai puolalaiset.

Väitettiin Krimin takaisin Venäjään siirron olevan se boikottisyy. Nyt, vuosia myöhemmin monet kansainvälistä oikeutta tuntevat tutkijat, joita ei ole valjastettu NATO:n äänitorveksi, ovat toista mieltä. Heidän mielestään 1958 oli rikos Hrushevilta, Neuvostoliiton perustuslain mukaan, antaa Krim Ukrainalle. Viimeistään Krimin kansanäänestys, jossa 94 % äänestäjistä halusi olla Venäjässä, pitäisi vahvistaa tämä vanha ja vallinnut olotila.

Paikalla oli muuten EU:n NATO:n ja Suomenkin päällepäsmäreitä. Äänestyksestä ei löytynyt juuri enempää sählinkiä, kuin Suomen eduskuntavaaleissakaan.

]]>
13 http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256375-turkki-osaa-suomi-tunaroi-ja-hapee#comments Nato Suomi Turkki Tyhmyys Venäjä Tue, 05 Jun 2018 09:17:20 +0000 Aulis Saarijärvi http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256375-turkki-osaa-suomi-tunaroi-ja-hapee
Ammattiliitto voitti taistelun Venäjällä - kamppailu jatkuu http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256346-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-kamppailu-jatkuu <p>Tiistaina 22.5. Venäjän korkein oikeus kumosi monialaisen MPRA-ammattiliiton toimintakiellon. Pietarin oikeusistuin kielsi MPRA:n 10. tammikuuta, koska väitti sen rikkoneen &rdquo;ulkomaalaisten agenttien lakia&rdquo;, joka asettaa jyrkkiä ehtoja kansalaisjärjestöjen ulkomailta saadulle rahoitukselle.</p><p>MPRA oli saanut rahaa kansainväliseltä teollisuusalojen liitolta IndustriALLilta, vaikka itse asiassa IndustriALL palautti MPRA:lle sen sille maksamia rahoja. Lisäksi oikeusistuimen mukaan MPRA oli rikkonut sääntöjään vastaan &rdquo;toimimalla politiikassa&rdquo;, eli keräämällä allekirjoituksia Venäjän työlainsäädännön uudistamiseksi.</p><p>MPRA:n historia alkaa viime vuosikymmeneltä, jolloin se ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen Fordin autojen kokoonpanotehtaan voittoisan lakon seurauksena. Fordin lakon jälkeen MPRA levisi useammalle autotehtaalle, ja vuodesta 2013 se on järjestänyt myös muiden alojen työläisiä, esimerkiksi Tikkurilan maalitehtaalla.<br /><br /><em>Loput kirjoituksesta luettavissa täällä:&nbsp;</em><a href="https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3908071-antti-rautiaisen-kolumni-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-toiminta-jatkuu">https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3908071-antti-rautiaisen-kolumni-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-toiminta-jatkuu</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tiistaina 22.5. Venäjän korkein oikeus kumosi monialaisen MPRA-ammattiliiton toimintakiellon. Pietarin oikeusistuin kielsi MPRA:n 10. tammikuuta, koska väitti sen rikkoneen ”ulkomaalaisten agenttien lakia”, joka asettaa jyrkkiä ehtoja kansalaisjärjestöjen ulkomailta saadulle rahoitukselle.

MPRA oli saanut rahaa kansainväliseltä teollisuusalojen liitolta IndustriALLilta, vaikka itse asiassa IndustriALL palautti MPRA:lle sen sille maksamia rahoja. Lisäksi oikeusistuimen mukaan MPRA oli rikkonut sääntöjään vastaan ”toimimalla politiikassa”, eli keräämällä allekirjoituksia Venäjän työlainsäädännön uudistamiseksi.

MPRA:n historia alkaa viime vuosikymmeneltä, jolloin se ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen Fordin autojen kokoonpanotehtaan voittoisan lakon seurauksena. Fordin lakon jälkeen MPRA levisi useammalle autotehtaalle, ja vuodesta 2013 se on järjestänyt myös muiden alojen työläisiä, esimerkiksi Tikkurilan maalitehtaalla.

Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3908071-antti-rautiaisen-kolumni-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-toiminta-jatkuu

]]>
0 http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256346-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-kamppailu-jatkuu#comments Ay-liike Työväenliike Venäjä Mon, 04 Jun 2018 14:50:24 +0000 Antti Rautiainen http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256346-ammattiliitto-voitti-taistelun-venajalla-kamppailu-jatkuu
Boikotoikaamme jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256120-boikotoikaamme-jalkapallon-maailmanmestaruuskilpailuja <p>Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanmestaruuskilpailut alkavat pian Venäjällä. Jopa urheilumaailmankin korruptoituneisuuden mittarilla Fifa painii omassa sarjassaan myöntäessään kilpailuja Venäjän ja Qatarin kaltaisille maille huolimatta vastustuksesta. Mutta rahalla saa ja hevoselle pääsee, joten Venäjä voi vielä kerran nousta parrasvaloihin järjestämällä erittäin näkyvät kansainväliset kisat ja eittämättä ne tulevat sujumaan ainakin pääosin hyvin.&nbsp;</p><p>Jotkut ovat sitä mieltä, ettei urheilua pidä sotkea politiikkaan ja usein se onkin juuri näin. Kuitenkin toisinaan se on myös tarpeen - toisaalta urheilu voi toimia sillanrakentajana, mutta myöskin boikoteilla voidaan vaikuttaa poliittiseen johtoon, joka käyttää urheilua omaksi hyödykseen.&nbsp;Kesäkuussa alkavat kilpailut tulevat olemaan kiinteä osa Venäjän valtion propagandakoneiston toimintaa ja kyseessä on jälleen yksi maan diktaattorin (luit aivan oikein) hanke, jolla pönkitetään johdon asemaa, hankitaan näkyvyyttä ja tuodaan maa parrasvaloihin.&nbsp;</p><p>Toisin sanoen kaikki toiminta, joka tukee millään muotoa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen järjestämistä Venäjällä, tukee Venäjän valtion propagandakoneiston toimintaa ja Vladimir Putinin politiikkaa. Tavalliset ihmiset eivät asialle paljoa voi, mutta muutama helppo keino on olemassa, jolla voi kantaa kortensa kekoon.</p><p>Älä maksa kolikkoakaan siitä, jos aiot katsoa kilpailuja.&nbsp;</p><p>Noudata mediahiljaisuutta kilpailujen osalta: älä jaa, kommentoi, tykkää ja niin edelleen.&nbsp;</p><p>Tee selväksi mitä mieltä olet siitä, että Qatarin ja Venäjän kaltaiset valtiot nostetaan tällä tavalla parrasvaloihin.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>P.S. Jos mieleesi tulee lähinnä entäsitkuilua, tai mietit, että miksi ihmeessä Venäjän politiikka on vastustettavaa, olet mitä todennäköisimmin lukemassa aivan väärää blogia.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Palautetta voi lähettää osoitteeseen&nbsp;<a class="mailto" href="mailto:vpleivo@gmail.com"><u>vpleivo@gmail.com</u></a></p><p><br />Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta" target="_blank"><u>Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani.</u></a>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/" target="_blank"><u>Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo</u></a>&nbsp;- siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanmestaruuskilpailut alkavat pian Venäjällä. Jopa urheilumaailmankin korruptoituneisuuden mittarilla Fifa painii omassa sarjassaan myöntäessään kilpailuja Venäjän ja Qatarin kaltaisille maille huolimatta vastustuksesta. Mutta rahalla saa ja hevoselle pääsee, joten Venäjä voi vielä kerran nousta parrasvaloihin järjestämällä erittäin näkyvät kansainväliset kisat ja eittämättä ne tulevat sujumaan ainakin pääosin hyvin. 

Jotkut ovat sitä mieltä, ettei urheilua pidä sotkea politiikkaan ja usein se onkin juuri näin. Kuitenkin toisinaan se on myös tarpeen - toisaalta urheilu voi toimia sillanrakentajana, mutta myöskin boikoteilla voidaan vaikuttaa poliittiseen johtoon, joka käyttää urheilua omaksi hyödykseen. Kesäkuussa alkavat kilpailut tulevat olemaan kiinteä osa Venäjän valtion propagandakoneiston toimintaa ja kyseessä on jälleen yksi maan diktaattorin (luit aivan oikein) hanke, jolla pönkitetään johdon asemaa, hankitaan näkyvyyttä ja tuodaan maa parrasvaloihin. 

Toisin sanoen kaikki toiminta, joka tukee millään muotoa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen järjestämistä Venäjällä, tukee Venäjän valtion propagandakoneiston toimintaa ja Vladimir Putinin politiikkaa. Tavalliset ihmiset eivät asialle paljoa voi, mutta muutama helppo keino on olemassa, jolla voi kantaa kortensa kekoon.

Älä maksa kolikkoakaan siitä, jos aiot katsoa kilpailuja. 

Noudata mediahiljaisuutta kilpailujen osalta: älä jaa, kommentoi, tykkää ja niin edelleen. 

Tee selväksi mitä mieltä olet siitä, että Qatarin ja Venäjän kaltaiset valtiot nostetaan tällä tavalla parrasvaloihin. 

 

 

 

 

 

 

P.S. Jos mieleesi tulee lähinnä entäsitkuilua, tai mietit, että miksi ihmeessä Venäjän politiikka on vastustettavaa, olet mitä todennäköisimmin lukemassa aivan väärää blogia.

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

]]>
42 http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256120-boikotoikaamme-jalkapallon-maailmanmestaruuskilpailuja#comments Boikotti Jalkapallo Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Venäjä Vladimir Putin Thu, 31 May 2018 03:12:43 +0000 Veli-Pekka Leivo http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256120-boikotoikaamme-jalkapallon-maailmanmestaruuskilpailuja
Toimittaja-Kremlin kriitikko Arkadi Babtshenko - RIP http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256100-toimittaja-kremlin-kriitikko-arkadi-babtshenko-rip <p>&nbsp;</p><p><em>Venäläinen toimittaja-kirjailija Arkadi Babtshenko (1977-2018) murhattiin kotonaan eilen</em></p><p><strong><em>*</em></strong></p><p><strong>CV</strong></p><p><strong>Arkadi Arkadijevitsh Babtshenko</strong> syntyi Moskovassa 1977. Vuonna 1995, 18-vuotiaana, hän meni armeijaan.&nbsp; Hän palveli Pohjois-Kaukasuksen sodassa ja osallistui myös toiseen Tsetshenian sotaan.&nbsp; Hän kertoi myöhemmin sotakokemuksistaan Venäjän armeijan vireissä teoksessaan One Soldier&acute;s War (2006).</p><p>Kun hän kotiutui lopulta asevoimista 2000, hän aloitti sotakirjeenvaihtajana Moskovski Komsomoletsille ja Zabutyi Polkille.&nbsp; Babtshenko valmistui oikeustieteellisestä tiedekunnasta Modern University for the Humanities&acute;ista.&nbsp; Hän jätti tilapäisesti journalismin ja työskenteli taksinkuljettajana useita vuosia, paitsi ollessaan Novaja Gazetan leivissä.&nbsp; Sotilasopetaatioita hän seurasi Etelä-Ossetian sodassa elokuussa 2008.</p><p>Bobtshenko perusti &rdquo;<strong>Toimittajat ilman välikäsiä</strong>&rdquo; &ndash;järjestön (&ldquo;<em>Journalists Without Middlemen</em>&rdquo;), jota varten hän teki valmisteluja ja harjoitti tutkivan toimittajan työtä.&nbsp; Lisäksi hän kirjoitti useita kirjoja kokemuksistaan armeijassa, saaden niistä lukuisia kirjallisuuspalkintoja.</p><p>Vuoden 2012 maaliskuussa Babtshenkoa vastaan nostettiin rikosprosessi, jossa häntä syytettiin &rdquo;mellakoiden järjestämisestä&rdquo;, koska hän oli ollut mukana &rdquo;Reilut Vaalit&rdquo; &ndash; <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/For_Fair_Elections_movement" title="For Fair Elections movement"><u>For Fair Elections movement</u></a> &nbsp;-liikkeen mielenosoituksissa.</p><p>Babtshenko kritisoi presidentti Vladimir Putinia sekä erityisesti Venäjän sotilasinterventioita Ukrainassa ja Syyriassa.</p><p>Hän lähti Venäjältä helmikuussa 2017 sen jälkeen, kun&nbsp; hän joulukuussa 2016 oli face booksissa postannut <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Russian_Defence_Ministry_Tupolev_Tu-154_crash" title="2016 Russian Defence Ministry Tupolev Tu-154 crash"><u>2016 Russian Defence Ministry Tupolev Tu-154 crash</u></a> koskevan tekstin ja saanut tappouhkauksia sen johdosta.</p><p>Bobtshenko eli tuon jälkeen perheineen Prahassa, Israelissa ja Kiovassa.&nbsp; Lokakuusta 2017 lähtien eiliseen kuolemaansa saakka Babtshenko työskenteli ATR-televisio kanavan palveluksessa.</p><p>Hänellä oli vaimo ja yksi tytär.</p><p>Ks.: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arkady_Babchenko"><u>https://en.wikipedia.org/wiki/Arkady_Babchenko</u></a></p><p>Nimi; <strong><em>Arkadi Babtshenko - </em></strong><strong><em>Arkadiy Babchenko</em></strong><strong><em>&nbsp;&nbsp; -&nbsp; </em></strong><strong><em>Аркадий Бабченко</em></strong></p><p>*</p><p><strong>Kohtalona sota</strong></p><p>Mies joutui 18-vuotiaana sotaan ja jäi sinne;</p><p>&rdquo;Vain kehoni palasi ensimmäistä Tsetshenian sodasta&rdquo;&hellip;</p><p>&rdquo;Kirjoittaminen oli ainoa, joka auttoi&rdquo;, hän sanoo, että kuukauden kuluttua kotiuttamisestaan hän alkoi kirjoittaa. Terapeuttista, auttavaa työtä.</p><p>&rdquo;Jos en olisi alkanut kirjoittaa, olisin menettänyt itseni vodkalle.&nbsp; Se oli ainoa todellinen parannuskeino.&nbsp; Kun ihminen palaa sodasta, vankilasta, tai jostain muusta äärimmäisestä tilanteesta, hänen on pakko saada pois se, mikä on hänen sisällään.&nbsp; Koko kauhistuttava kokemus&rdquo;.</p><p>&rdquo;Moskovassa ihmiset eivät halunneet tietää, joten aloitin kirjoittaa.&rdquo;</p><p>Se mikä vuosi hänestä ulos &ndash; yöllä, töissä, metrossa &ndash; oli sävähdyttävä miehinen oksennusennätys.&nbsp; Ei komeita, saati lohduttavia kuvia sankareista ja roistoista; vaan tuttuakin tutumpi kaari, tappion ja riemuvoiton kaukaisimmassa hämärnurkkauksessa pakoileva tarina.&nbsp;</p><p>Bobtshenko esittelee meille armottoman täräyksen pelkoa, ikävystymistä, sekavuutta, saastaa, vilua, tauteja, nälkää, janoa ja viipyilevää pelkoa &ndash; maailman, joka tuntuu olevan valovuosien päässä kaikesta kultakohokirjaimin kirjoitetusta virallisesta storysta.</p><p>*</p><p><strong>En koskaan ajatellut</strong> sitä julkaistavaksi, hän myöntää.&nbsp; Kaikki muistiinpanot, raakavedokset; en ajatellut tehdä mitään kaunista ja helppolukuista.&nbsp; En ajatellut olevani kirjailija.&nbsp; Minä vain kirjoitin, koska halusin sitä, minun oli pakko.</p><p>Erään sotilaan sota &ndash;teos julkaistiin Lontoossa joulukuussa 2007.&nbsp; Kirjan koettiin kuvaavan sitä Länttä tyrmistyttävää menoa Venäjällä, jota täällä niin paljon tarkoitushakuisestikin esitetään, mutta se tuntui myös ansaitsevan vertailevat arviot Joseph Hellerin Me sotasankarit (Cach-22) ja Leo Tolstoin varhaistuotantoon 1800-luvun Kaukasuksen sodista.&nbsp;</p><p>*</p><p><strong>Babtshenko kuuluu perhetaustaltaan</strong> Moskovan &rdquo;työssäkäyvän sivistyneistön&rdquo; (working intelligentsia); hän oli perheen ainoa lapsi, äiti opettaja, isä insinööri.&nbsp; He olivat köyhiä, mutta niin olivat lähes kaikki muutkin, eritoten heidänkaltaisensa joiden elämä riippui murenevan valtion heikkenevästä kyvystä maksaa kuukausittaisia palkkoja työläisilleen.&nbsp; Hän oli normaali nuori (jos sellaista on olemassakaan), joka piti samoista asioista kuin ikäisensä teinit yleensäkin.&nbsp; Mutta hän rakasti kirjoja; hänen suosikkiaiheensa oli sota ja suosikkiteoksensa <strong>Erich Marie Remarquen</strong> Länsirintamalta ei mitään uutta.</p><p>*</p><p><strong>1990-luvun nuorten miesten dilemma</strong></p><p>Babtshenkon eläessä nuoruusvuosiaan, Äiti-Venäjä ja presidentti <strong>Boris Jelstsin</strong> riisti lapsensa kodin helmasta ja lähetti heidät etelään, torjumaan Tsetshenian pyrkimyksiä erota valtioyhteydestä.&nbsp; Hänen itsensä ei olisi tarvinnut lähetä sotaväkeen ja sotaan: hän opiskeli yliopistossa, ja kuten muistamme, se tarjosi ehdottoman immuniteetin liikekannallepanoa vastaan, opiskelujen ajaksi, ja käytännössä tutkinnon suorittaneille; lisäksi oli laajana rehottava lahjonta, jolla &rdquo;kaikki&rdquo; kynnellekykenevät pyrkivät väistämään tuon komennuksen.</p><p>&rdquo;Mutta minä en halunnut lykkäystä&rdquo;, hän sanoo.&nbsp; &rdquo;En muista, miksi &hellip; nuoruuden romantiikasta ehkä.&nbsp; Tai ehkä koska olin lukenut liikaa.&nbsp; Tietenkin olisin voinut jäädä pois, mutta se ei välttämättä olisi onnistunut loppuun asti.&rdquo;</p><p>Venäjän armeija on vaarallinen paikka, jopa rauhan aikana, ja peninkulmien päässä vihollisesta.&nbsp; Erään sotilaan sota on kaikkein sähäkkäimmillään, ja tehokkaimmillaan &ndash; kun Bobtshenko kuvaa nuorempien sotilaiden kauttaallista pelkoa vanhempien jermujen joukossa.&nbsp; Humalassa, aiheettomasti ärsyyntyneenä kiusaajat vetävät heidät sängyistä, tappavat puoliväliin asti, uhkaavat raiskata heidät ja sitten murjovat silmät mustiksi ja paikat helliksi.</p><p>*</p><p><strong>Mutta lähes yhtä järkyttävää</strong> on se, ettei Venäjä pysty tarjoamaan sotilailleen edes perusasioita.&nbsp; Bobtshenko kuvaa, miten sotilaat elävät marjoilla kuin mitkäkin hirvet, ja juovat janoonsa sekavia vesiä, joissa maistuu mätä ihmisliha.&nbsp;</p><p>Mutta selvittyään ensimmäisestä sodastaan Bobtshenko palasi seuraavaan.</p><p>&rdquo;Toinen tsetshenian sota alkoi, ja miten se vetikään minut takaisin sinne, sietämättömällä voimalla.&nbsp; Vain minun ruumiini oli palannut ensimmäisestä sodasta.&nbsp; Mieleni jäi sinne, mieleni ja tajuntani.&nbsp; Kehoni käveli ympäri ja katsoi tätä maailmaa ymmärtämättä sitä.&nbsp; Ja kun huomasin, ettei maailma hyväksy ruumistani, se palasi sinne, missä tajuntanikin jo oli.&rdquo;</p><p>Ei kysymystäkään siitä, palaisinko vai enkö, oli pakko palata.</p><p>*</p><p><strong>Jälleen hän selvisi sodasta.</strong></p><p>Mutta jälleen paluu kotiin.&nbsp; Kuten kaikki addiktit, Babtshenko sanoo, että hänen oli löydettävä keino toipua &rdquo;<strong><em>adrenaliiniriippuvuudesta&rdquo;.</em></strong></p><p>Sodassa ei ole minkäänmaailman elämänlaatua.&nbsp; Millään ei ole merkitystä&hellip; elämä menettää makunsa, siitä tulee tylsää, ja jotenkin vain täytyy vetää itsensä takaisin elämälle.&nbsp; Monet ihmiset ryhtyvät juomaan, käyttävät huumeita.. ihmiset voivat elää aivan partaalla.</p><p>Babtshenkolla oli kaksi reittiä elämässään:</p><p>hänen perheensä ja hänen työnsä toimittajana.&nbsp; Olin onnekas ja onnistuin pitämään itseni kiinni elämässä, hän sanoo.&nbsp; Nyt minulla oli jotain, jonka vuoksi elää.</p><p>Mutta vaikka hän oli optimistinen itseensä nähden, hän oli pessimistinen Venäjästä.&nbsp; Kriitikot voivat arvostaa&nbsp; hänen kirjojaan, mutta hän ei nähnyt keinoja vaikuttaa ihmisiin kotona.&nbsp; Kun kirjan ilmestymisestä oli kulunut kaksi vuotta (2006-2008), sillä ei ollut mitään vaikutusta Venäjällä.</p><p>Jopa sellaisen Lännessä niin tunnetun kirjailija-toimittajan kuin <strong>Anna Politkovskajan</strong> ruma murha 2006 merkitsi vähän tai ei mitään venäläisille.</p><p>*</p><p><strong>Ansioita</strong></p><p>Arkadi Babtshenkolle myönnettiin vuoden 2015 marraskuussa ruotsalainen <strong>Tucholsky</strong>-palkinto.</p><p>Babtshenko luettiin jo eläessään <strong>Alexandr Karjasjow</strong>&acute;in ja <strong>Sakhar Prilepsin</strong> tapaan 2000-luvun venäläisen uuden realismin johtaviin edustajiin, kirjailijaksi, joka jatkaa 1960- ja 1970-lukujen &rdquo;luutnantti-proosan&rdquo; ja 1990-luvun sotilasproosan perinteitä.</p><p>*</p><p><strong>Loppu</strong></p><p>Sen jälkeen kun Babtshenko oli jatkanut kriittisiä kommenttejaan vuoden 2017 Venäjän Aleppo-pommituksista fb-päivityksissään, häntä syytettiin isänmaallisuuden puutteesta, ja joukko duuman edustajia ja venäläisiä valtioalisteisia tiedotusvälineitä vaativat hänen kansalaisuutensa mitätöintiä, karkottamista ja omaisuuden pakkolunastusta.&nbsp; Tätä koskeva Vetoomus käynnistettiin ja saatiin 130.000 allekirjoitusta 24 tunnin kuluessa.&nbsp; Hänen asuinosoitteensa julkaistiin ja ilmoitettiin &rdquo;vierailusta&rdquo;.&nbsp; Babtshenko ja hänen perheensä sai päivittäin uhkailuja.&nbsp; Bulevardilehti LifeNews raportoi hänen poliisin vuotamia väitettyjä rikoksiaan, kuten että hän on ajanut bussilla ilman lippua &ndash; vaikka hänellä Venäjän käymien sotien veteraanina oli mahdollisuus käyttää vapaasti joukkoliikennettä. &nbsp;Venäjän tv-asema Tsargrad TV liitti Babtshenkon listalle &rdquo;TOP 100 Russofobia&rdquo;, vaikka hän oli &nbsp;taistellut kahdessa venäläisessä sodassa.&nbsp;</p><p>Babtshenko päätti lopulta helmikuussa 2017 poistua maasta, kun toistuvat hyökkäykset häntä ja mutia Kremlin kriitikkoa vastaan vain yltyivät, murhauhkauksilla ryyditettyinä.&nbsp; Hän suunnitteli tuolloin lähteä välittömästi, mutta lähtöä viivästytti oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Mursaa <a href="https://de.wikipedia.org/wiki/Wladimir_Wladimirowitsch_Kara-Mursa" title="Wladimir Wladimirowitsch Kara-Mursa"><u>Wladimir Kara-Mursa</u></a> vastaan tehty toinen myrkytysisku.&nbsp;</p><p>*</p><p><strong><em>STT kertoi:</em></strong></p><p><strong>Venäläistoimittaja ammuttiin Kiovassa &ndash; poliisi epäilee kuoleman liittyvän toimittajan työhön </strong></p><p>Poliisi epäilee Babtshenkon kuoleman liittyvän hänen työhönsä.</p><p>41-vuotias Babtshenko oli kotonaan, kun häntä ammuttiin, ja hän kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Poliisin tiedottajan mukaan myös Babtshenkon vaimo oli ollut kotona. Vaimo on sanonut olleensa kylpyhuoneessa, kun hän oli kuullut laukauksen. Babtshenkon kollega kertoo Facebookissa, että Babtshenkoa ammuttiin kolme kertaa selkään hänen talonsa portaikossa.</p><p>Babtshenko oli paennut Ukrainaan kritisoituaan Venäjän toimia Ukrainan konfliktissa. Hän on jo toinen kahden vuoden sisään Kiovassa kuollut toimittaja, joka oli kritisoinut Kremliä. Kesällä 2016 Venäjän ja Valko-Venäjän kaksoiskansalainen Pavel Sheremet kuoli, kun hänen autonsa räjähti Kiovan keskustassa epäselvissä olosuhteissa.</p><p>Babtshenko lähti Venäjältä helmikuussa 2017, koska hän pelkäsi joutuvansa vankilaan ja häntä oli uhkailtu. Hän asui ennen Ukrainaan muuttoaan Tshekissä ja Israelissa.</p><p>Kiovassa Babtshenko työskenteli juontajana Krimin tataarien tv-asemalla ATR:llä.</p><p>Ennen lähtöään Venäjältä hän työskenteli Venäjän opposition Novaja Gazeta -sanomalehdessä ja liberaalilla Echo of Moscow -radioasemalla. Babtshenko on kirjoittanut lisäksi kirjan Sodan värit.</p><p><a href="http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ven%c3%a4l%c3%a4istoimittaja-ammuttiin-kiovassa-%e2%80%93-poliisi-ep%c3%a4ilee-kuoleman-liittyv%c3%a4n-toimittajan-ty%c3%b6h%c3%b6n/ar-AAxZZV3?ocid=ientp"><u>http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ven%c3%a4l%c3%a4istoimittaja-ammuttiin-kiovassa-%e2%80%93-poliisi-ep%c3%a4ilee-kuoleman-liittyv%c3%a4n-toimittajan-ty%c3%b6h%c3%b6n/ar-AAxZZV3?ocid=ientp</u></a></p><p>*</p><p>&nbsp;&nbsp;The Independent, tunti sitten:</p><p>&nbsp;<a href="https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-journalist-killed-ukraine-arkady-babchenko-kiev-kremlin-wife-a8374976.html"><u>https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-journalist-killed-ukraine-arkady-babchenko-kiev-kremlin-wife-a8374976.html</u></a></p><p>*</p><p>Mr Babchenko was shot at his home on Tuesday evening and died in an ambulance on the way to hospital. According to Anton Geraschenko, a Ukrainian politician with close links to the police and security services, the journalist had left his apartment to buy provisions, and was attacked on his return.&nbsp;</p><p>&quot;When Arkady opened the door of his flat, the killer cowardly shot him in the back, firing several shots,&quot; the politician wrote on Facebook.</p><p>&hellip;</p><p>Danger was rarely far away from his workplace. Just a few hours before his death, Mr Babchenko wrote on <a href="https://twitter.com/StarshinaZapasa/status/1001386734679199744" target="_blank"><u>Twitter</u></a> about his fortune to have been refused travel on a Ukrainian military helicopter in 2014. &quot;Four years ago General Kulchitsky&nbsp;wouldn&#39;t take me on his helicopter because there wasn&#39;t the space. It was shot down two hours after this photograph. 14 people died, but I got lucky. It&#39;s a second birthday for me.&quot;&nbsp;</p><p>*</p><p>*</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Venäläinen toimittaja-kirjailija Arkadi Babtshenko (1977-2018) murhattiin kotonaan eilen

*

CV

Arkadi Arkadijevitsh Babtshenko syntyi Moskovassa 1977. Vuonna 1995, 18-vuotiaana, hän meni armeijaan.  Hän palveli Pohjois-Kaukasuksen sodassa ja osallistui myös toiseen Tsetshenian sotaan.  Hän kertoi myöhemmin sotakokemuksistaan Venäjän armeijan vireissä teoksessaan One Soldier´s War (2006).

Kun hän kotiutui lopulta asevoimista 2000, hän aloitti sotakirjeenvaihtajana Moskovski Komsomoletsille ja Zabutyi Polkille.  Babtshenko valmistui oikeustieteellisestä tiedekunnasta Modern University for the Humanities´ista.  Hän jätti tilapäisesti journalismin ja työskenteli taksinkuljettajana useita vuosia, paitsi ollessaan Novaja Gazetan leivissä.  Sotilasopetaatioita hän seurasi Etelä-Ossetian sodassa elokuussa 2008.

Bobtshenko perusti ”Toimittajat ilman välikäsiä” –järjestön (“Journalists Without Middlemen”), jota varten hän teki valmisteluja ja harjoitti tutkivan toimittajan työtä.  Lisäksi hän kirjoitti useita kirjoja kokemuksistaan armeijassa, saaden niistä lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Vuoden 2012 maaliskuussa Babtshenkoa vastaan nostettiin rikosprosessi, jossa häntä syytettiin ”mellakoiden järjestämisestä”, koska hän oli ollut mukana ”Reilut Vaalit” – For Fair Elections movement  -liikkeen mielenosoituksissa.

Babtshenko kritisoi presidentti Vladimir Putinia sekä erityisesti Venäjän sotilasinterventioita Ukrainassa ja Syyriassa.

Hän lähti Venäjältä helmikuussa 2017 sen jälkeen, kun  hän joulukuussa 2016 oli face booksissa postannut 2016 Russian Defence Ministry Tupolev Tu-154 crash koskevan tekstin ja saanut tappouhkauksia sen johdosta.

Bobtshenko eli tuon jälkeen perheineen Prahassa, Israelissa ja Kiovassa.  Lokakuusta 2017 lähtien eiliseen kuolemaansa saakka Babtshenko työskenteli ATR-televisio kanavan palveluksessa.

Hänellä oli vaimo ja yksi tytär.

Ks.: https://en.wikipedia.org/wiki/Arkady_Babchenko

Nimi; Arkadi Babtshenko - Arkadiy Babchenko   -  Аркадий Бабченко

*

Kohtalona sota

Mies joutui 18-vuotiaana sotaan ja jäi sinne;

”Vain kehoni palasi ensimmäistä Tsetshenian sodasta”…

”Kirjoittaminen oli ainoa, joka auttoi”, hän sanoo, että kuukauden kuluttua kotiuttamisestaan hän alkoi kirjoittaa. Terapeuttista, auttavaa työtä.

”Jos en olisi alkanut kirjoittaa, olisin menettänyt itseni vodkalle.  Se oli ainoa todellinen parannuskeino.  Kun ihminen palaa sodasta, vankilasta, tai jostain muusta äärimmäisestä tilanteesta, hänen on pakko saada pois se, mikä on hänen sisällään.  Koko kauhistuttava kokemus”.

”Moskovassa ihmiset eivät halunneet tietää, joten aloitin kirjoittaa.”

Se mikä vuosi hänestä ulos – yöllä, töissä, metrossa – oli sävähdyttävä miehinen oksennusennätys.  Ei komeita, saati lohduttavia kuvia sankareista ja roistoista; vaan tuttuakin tutumpi kaari, tappion ja riemuvoiton kaukaisimmassa hämärnurkkauksessa pakoileva tarina. 

Bobtshenko esittelee meille armottoman täräyksen pelkoa, ikävystymistä, sekavuutta, saastaa, vilua, tauteja, nälkää, janoa ja viipyilevää pelkoa – maailman, joka tuntuu olevan valovuosien päässä kaikesta kultakohokirjaimin kirjoitetusta virallisesta storysta.

*

En koskaan ajatellut sitä julkaistavaksi, hän myöntää.  Kaikki muistiinpanot, raakavedokset; en ajatellut tehdä mitään kaunista ja helppolukuista.  En ajatellut olevani kirjailija.  Minä vain kirjoitin, koska halusin sitä, minun oli pakko.

Erään sotilaan sota –teos julkaistiin Lontoossa joulukuussa 2007.  Kirjan koettiin kuvaavan sitä Länttä tyrmistyttävää menoa Venäjällä, jota täällä niin paljon tarkoitushakuisestikin esitetään, mutta se tuntui myös ansaitsevan vertailevat arviot Joseph Hellerin Me sotasankarit (Cach-22) ja Leo Tolstoin varhaistuotantoon 1800-luvun Kaukasuksen sodista. 

*

Babtshenko kuuluu perhetaustaltaan Moskovan ”työssäkäyvän sivistyneistön” (working intelligentsia); hän oli perheen ainoa lapsi, äiti opettaja, isä insinööri.  He olivat köyhiä, mutta niin olivat lähes kaikki muutkin, eritoten heidänkaltaisensa joiden elämä riippui murenevan valtion heikkenevästä kyvystä maksaa kuukausittaisia palkkoja työläisilleen.  Hän oli normaali nuori (jos sellaista on olemassakaan), joka piti samoista asioista kuin ikäisensä teinit yleensäkin.  Mutta hän rakasti kirjoja; hänen suosikkiaiheensa oli sota ja suosikkiteoksensa Erich Marie Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta.

*

1990-luvun nuorten miesten dilemma

Babtshenkon eläessä nuoruusvuosiaan, Äiti-Venäjä ja presidentti Boris Jelstsin riisti lapsensa kodin helmasta ja lähetti heidät etelään, torjumaan Tsetshenian pyrkimyksiä erota valtioyhteydestä.  Hänen itsensä ei olisi tarvinnut lähetä sotaväkeen ja sotaan: hän opiskeli yliopistossa, ja kuten muistamme, se tarjosi ehdottoman immuniteetin liikekannallepanoa vastaan, opiskelujen ajaksi, ja käytännössä tutkinnon suorittaneille; lisäksi oli laajana rehottava lahjonta, jolla ”kaikki” kynnellekykenevät pyrkivät väistämään tuon komennuksen.

”Mutta minä en halunnut lykkäystä”, hän sanoo.  ”En muista, miksi … nuoruuden romantiikasta ehkä.  Tai ehkä koska olin lukenut liikaa.  Tietenkin olisin voinut jäädä pois, mutta se ei välttämättä olisi onnistunut loppuun asti.”

Venäjän armeija on vaarallinen paikka, jopa rauhan aikana, ja peninkulmien päässä vihollisesta.  Erään sotilaan sota on kaikkein sähäkkäimmillään, ja tehokkaimmillaan – kun Bobtshenko kuvaa nuorempien sotilaiden kauttaallista pelkoa vanhempien jermujen joukossa.  Humalassa, aiheettomasti ärsyyntyneenä kiusaajat vetävät heidät sängyistä, tappavat puoliväliin asti, uhkaavat raiskata heidät ja sitten murjovat silmät mustiksi ja paikat helliksi.

*

Mutta lähes yhtä järkyttävää on se, ettei Venäjä pysty tarjoamaan sotilailleen edes perusasioita.  Bobtshenko kuvaa, miten sotilaat elävät marjoilla kuin mitkäkin hirvet, ja juovat janoonsa sekavia vesiä, joissa maistuu mätä ihmisliha. 

Mutta selvittyään ensimmäisestä sodastaan Bobtshenko palasi seuraavaan.

”Toinen tsetshenian sota alkoi, ja miten se vetikään minut takaisin sinne, sietämättömällä voimalla.  Vain minun ruumiini oli palannut ensimmäisestä sodasta.  Mieleni jäi sinne, mieleni ja tajuntani.  Kehoni käveli ympäri ja katsoi tätä maailmaa ymmärtämättä sitä.  Ja kun huomasin, ettei maailma hyväksy ruumistani, se palasi sinne, missä tajuntanikin jo oli.”

Ei kysymystäkään siitä, palaisinko vai enkö, oli pakko palata.

*

Jälleen hän selvisi sodasta.

Mutta jälleen paluu kotiin.  Kuten kaikki addiktit, Babtshenko sanoo, että hänen oli löydettävä keino toipua ”adrenaliiniriippuvuudesta”.

Sodassa ei ole minkäänmaailman elämänlaatua.  Millään ei ole merkitystä… elämä menettää makunsa, siitä tulee tylsää, ja jotenkin vain täytyy vetää itsensä takaisin elämälle.  Monet ihmiset ryhtyvät juomaan, käyttävät huumeita.. ihmiset voivat elää aivan partaalla.

Babtshenkolla oli kaksi reittiä elämässään:

hänen perheensä ja hänen työnsä toimittajana.  Olin onnekas ja onnistuin pitämään itseni kiinni elämässä, hän sanoo.  Nyt minulla oli jotain, jonka vuoksi elää.

Mutta vaikka hän oli optimistinen itseensä nähden, hän oli pessimistinen Venäjästä.  Kriitikot voivat arvostaa  hänen kirjojaan, mutta hän ei nähnyt keinoja vaikuttaa ihmisiin kotona.  Kun kirjan ilmestymisestä oli kulunut kaksi vuotta (2006-2008), sillä ei ollut mitään vaikutusta Venäjällä.

Jopa sellaisen Lännessä niin tunnetun kirjailija-toimittajan kuin Anna Politkovskajan ruma murha 2006 merkitsi vähän tai ei mitään venäläisille.

*

Ansioita

Arkadi Babtshenkolle myönnettiin vuoden 2015 marraskuussa ruotsalainen Tucholsky-palkinto.

Babtshenko luettiin jo eläessään Alexandr Karjasjow´in ja Sakhar Prilepsin tapaan 2000-luvun venäläisen uuden realismin johtaviin edustajiin, kirjailijaksi, joka jatkaa 1960- ja 1970-lukujen ”luutnantti-proosan” ja 1990-luvun sotilasproosan perinteitä.

*

Loppu

Sen jälkeen kun Babtshenko oli jatkanut kriittisiä kommenttejaan vuoden 2017 Venäjän Aleppo-pommituksista fb-päivityksissään, häntä syytettiin isänmaallisuuden puutteesta, ja joukko duuman edustajia ja venäläisiä valtioalisteisia tiedotusvälineitä vaativat hänen kansalaisuutensa mitätöintiä, karkottamista ja omaisuuden pakkolunastusta.  Tätä koskeva Vetoomus käynnistettiin ja saatiin 130.000 allekirjoitusta 24 tunnin kuluessa.  Hänen asuinosoitteensa julkaistiin ja ilmoitettiin ”vierailusta”.  Babtshenko ja hänen perheensä sai päivittäin uhkailuja.  Bulevardilehti LifeNews raportoi hänen poliisin vuotamia väitettyjä rikoksiaan, kuten että hän on ajanut bussilla ilman lippua – vaikka hänellä Venäjän käymien sotien veteraanina oli mahdollisuus käyttää vapaasti joukkoliikennettä.  Venäjän tv-asema Tsargrad TV liitti Babtshenkon listalle ”TOP 100 Russofobia”, vaikka hän oli  taistellut kahdessa venäläisessä sodassa. 

Babtshenko päätti lopulta helmikuussa 2017 poistua maasta, kun toistuvat hyökkäykset häntä ja mutia Kremlin kriitikkoa vastaan vain yltyivät, murhauhkauksilla ryyditettyinä.  Hän suunnitteli tuolloin lähteä välittömästi, mutta lähtöä viivästytti oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Mursaa Wladimir Kara-Mursa vastaan tehty toinen myrkytysisku. 

*

STT kertoi:

Venäläistoimittaja ammuttiin Kiovassa – poliisi epäilee kuoleman liittyvän toimittajan työhön

Poliisi epäilee Babtshenkon kuoleman liittyvän hänen työhönsä.

41-vuotias Babtshenko oli kotonaan, kun häntä ammuttiin, ja hän kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Poliisin tiedottajan mukaan myös Babtshenkon vaimo oli ollut kotona. Vaimo on sanonut olleensa kylpyhuoneessa, kun hän oli kuullut laukauksen. Babtshenkon kollega kertoo Facebookissa, että Babtshenkoa ammuttiin kolme kertaa selkään hänen talonsa portaikossa.

Babtshenko oli paennut Ukrainaan kritisoituaan Venäjän toimia Ukrainan konfliktissa. Hän on jo toinen kahden vuoden sisään Kiovassa kuollut toimittaja, joka oli kritisoinut Kremliä. Kesällä 2016 Venäjän ja Valko-Venäjän kaksoiskansalainen Pavel Sheremet kuoli, kun hänen autonsa räjähti Kiovan keskustassa epäselvissä olosuhteissa.

Babtshenko lähti Venäjältä helmikuussa 2017, koska hän pelkäsi joutuvansa vankilaan ja häntä oli uhkailtu. Hän asui ennen Ukrainaan muuttoaan Tshekissä ja Israelissa.

Kiovassa Babtshenko työskenteli juontajana Krimin tataarien tv-asemalla ATR:llä.

Ennen lähtöään Venäjältä hän työskenteli Venäjän opposition Novaja Gazeta -sanomalehdessä ja liberaalilla Echo of Moscow -radioasemalla. Babtshenko on kirjoittanut lisäksi kirjan Sodan värit.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ven%c3%a4l%c3%a4istoimittaja-ammuttiin-kiovassa-%e2%80%93-poliisi-ep%c3%a4ilee-kuoleman-liittyv%c3%a4n-toimittajan-ty%c3%b6h%c3%b6n/ar-AAxZZV3?ocid=ientp

*

  The Independent, tunti sitten:

 https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-journalist-killed-ukraine-arkady-babchenko-kiev-kremlin-wife-a8374976.html

*

Mr Babchenko was shot at his home on Tuesday evening and died in an ambulance on the way to hospital. According to Anton Geraschenko, a Ukrainian politician with close links to the police and security services, the journalist had left his apartment to buy provisions, and was attacked on his return. 

"When Arkady opened the door of his flat, the killer cowardly shot him in the back, firing several shots," the politician wrote on Facebook.

Danger was rarely far away from his workplace. Just a few hours before his death, Mr Babchenko wrote on Twitter about his fortune to have been refused travel on a Ukrainian military helicopter in 2014. "Four years ago General Kulchitsky wouldn't take me on his helicopter because there wasn't the space. It was shot down two hours after this photograph. 14 people died, but I got lucky. It's a second birthday for me." 

*

*

]]>
38 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256100-toimittaja-kremlin-kriitikko-arkadi-babtshenko-rip#comments Arkadi Babtshenko Journalistimurha Kremlin kriitikko Venäjä Wed, 30 May 2018 13:41:29 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256100-toimittaja-kremlin-kriitikko-arkadi-babtshenko-rip
Nuolemme kahlettamme hymyillen Rysselissä http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256095-nuolemme-kahlettamme-hymyillen-rysselissa <p>Venäjä asiantuntujat Heikki Talvitie ja Timo Tiusanen ovat kertoneet, että kaikki NL:n tai Venäjän kanssa sovitut poliittiset energiatuottosopimukset ja taloussopimukset ovat pitäneet 1945 alkaen noin 99%. Kaasua on tullut 100% sovitusta ajasta. Loviisan kaksi reaktoria toimivat maailman parhaalla hyötyteholla, raakaöljystä ei ole kertaakaan ollut ongelmaa, eikä sopimustoimitetusta sähköstä. Kauppa toimi silloinkin, kun Suomi 1960 -1980 luvulla työnsi NL:on vaihdossa kaiken paskatavaransa, että sai raakaöljynsä ja muut raaka-aineensa maailmanmarkkinahinnan alle.</p><p>&nbsp;</p><p>Sitten annan sitä vertailua naapureistamme ja &rdquo;ystävistämme&rdquo;. Ruotsi on pettänyt meidät kymmeniä kertoja lähihistoriamme sopimuksissa. Otan kolme talouspuolta esille. Se petti Stora -kaupoissa, Sonera-kauppojen sopimukset rikottiin seuraavalla viikolla. Lopulta Ruotsi solutti syksynä 2015 tänne maailman sotarikolliset ja terroristit hallituksensa kiirepäätöksellä Torniojoen yli. Maksoi SJ:lle kiireiset erikoiskuljetuksetkin! On jopa ruotsalaisia lehtiä, joissa päätoimittajat ovat hävenneet toimintaa. Suomalaiset vain möllöttivät ja hymyilivät.</p><p>&nbsp;</p><p>Ranska pettää meitä Arevallaan kymmenettä vuotta! Siinä käy, kuin Talvivaarassa, että valtio ottaa Teollisuuden voiman 9 miljardin tappiot ja aloittaa riidan Arevaan, häviten sen lopulta. Ranska petti meidän Mirage -kaupoissa, kieltäytymällä tarjoamasta meille 2000- malliaan, uusimmalla asejärjestelmällä. Siitähän oli jo pitkälle aiesopimus. Aho ja Viinanen saivat syyn ostaa Hornetit.</p><p>&nbsp;</p><p>USA on pettänyt meidät 5 - 6 kertaa jäämurtajakaupoissa. Aina viime metreillä löytyy sieltä se &rdquo;kansallisen edun laki&rdquo;, jolla ostetaankin kotimainen murtaja. Samoin se petti meidät pakottaen syvänmerensukellusveneissä ja osaamisessa. Olimme maailman johtava osaaja ja sen he kielsivät meiltä! USA kielsi telakoitamme tekemästä Puolalle työntöproomuja, kun väitti ne Varsovan liiton sotakalustoksi. Menetimme kymmeniä tuhansia miestyövuosia!</p><p>&nbsp;</p><p>EU on pettänyt suomalaiset 11 &ndash; 19 kertaa peruskirjansa lupauksissa. Petosta on joustavasti sallia Suomen hallituksien &rdquo;soveltavan&rdquo; EU:n omia, poikkeavia lakia tulli-, vero-, ja rikosasioissa. Pahimmat petokset saimme rahaunionissa. Rikollisesti sidottiin Suomi velvoitteessa pelastaa juutalais-saksalaiset rahoittajapankit Kreikka- keississä. Jäämme siinäkin yksi nuolemaan miljarditappiot! Lopuksi pahin petos tuli boikottivuodelta. Jätti se EU meidät Venäjä- pakotteissa yksin.</p><p>&nbsp;</p><p>Ainutkaan ministerimme ei uskalla tätä pitää tapetilla Rysselissä! Eu maksaa balteille, unkarilaisille ja polskeille maatalouden kuvitellut vientimenetykset, mutta ei Suomelle. Oli EU suunnittelemassa boikotin niin, että olemme suurin häviäjä ja kärsijä! Kolme neljäsosaa EU:n valtioista ei kärsi senttiäkään! Siitä on jo tilastollisesti 55 &ndash; 60 000 lisätyöttömän saalis Suomelle. Mitä varten nuolemme EU:n kahletta ja minulla kasvaa EU- vihani?</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Venäjä asiantuntujat Heikki Talvitie ja Timo Tiusanen ovat kertoneet, että kaikki NL:n tai Venäjän kanssa sovitut poliittiset energiatuottosopimukset ja taloussopimukset ovat pitäneet 1945 alkaen noin 99%. Kaasua on tullut 100% sovitusta ajasta. Loviisan kaksi reaktoria toimivat maailman parhaalla hyötyteholla, raakaöljystä ei ole kertaakaan ollut ongelmaa, eikä sopimustoimitetusta sähköstä. Kauppa toimi silloinkin, kun Suomi 1960 -1980 luvulla työnsi NL:on vaihdossa kaiken paskatavaransa, että sai raakaöljynsä ja muut raaka-aineensa maailmanmarkkinahinnan alle.

 

Sitten annan sitä vertailua naapureistamme ja ”ystävistämme”. Ruotsi on pettänyt meidät kymmeniä kertoja lähihistoriamme sopimuksissa. Otan kolme talouspuolta esille. Se petti Stora -kaupoissa, Sonera-kauppojen sopimukset rikottiin seuraavalla viikolla. Lopulta Ruotsi solutti syksynä 2015 tänne maailman sotarikolliset ja terroristit hallituksensa kiirepäätöksellä Torniojoen yli. Maksoi SJ:lle kiireiset erikoiskuljetuksetkin! On jopa ruotsalaisia lehtiä, joissa päätoimittajat ovat hävenneet toimintaa. Suomalaiset vain möllöttivät ja hymyilivät.

 

Ranska pettää meitä Arevallaan kymmenettä vuotta! Siinä käy, kuin Talvivaarassa, että valtio ottaa Teollisuuden voiman 9 miljardin tappiot ja aloittaa riidan Arevaan, häviten sen lopulta. Ranska petti meidän Mirage -kaupoissa, kieltäytymällä tarjoamasta meille 2000- malliaan, uusimmalla asejärjestelmällä. Siitähän oli jo pitkälle aiesopimus. Aho ja Viinanen saivat syyn ostaa Hornetit.

 

USA on pettänyt meidät 5 - 6 kertaa jäämurtajakaupoissa. Aina viime metreillä löytyy sieltä se ”kansallisen edun laki”, jolla ostetaankin kotimainen murtaja. Samoin se petti meidät pakottaen syvänmerensukellusveneissä ja osaamisessa. Olimme maailman johtava osaaja ja sen he kielsivät meiltä! USA kielsi telakoitamme tekemästä Puolalle työntöproomuja, kun väitti ne Varsovan liiton sotakalustoksi. Menetimme kymmeniä tuhansia miestyövuosia!

 

EU on pettänyt suomalaiset 11 – 19 kertaa peruskirjansa lupauksissa. Petosta on joustavasti sallia Suomen hallituksien ”soveltavan” EU:n omia, poikkeavia lakia tulli-, vero-, ja rikosasioissa. Pahimmat petokset saimme rahaunionissa. Rikollisesti sidottiin Suomi velvoitteessa pelastaa juutalais-saksalaiset rahoittajapankit Kreikka- keississä. Jäämme siinäkin yksi nuolemaan miljarditappiot! Lopuksi pahin petos tuli boikottivuodelta. Jätti se EU meidät Venäjä- pakotteissa yksin.

 

Ainutkaan ministerimme ei uskalla tätä pitää tapetilla Rysselissä! Eu maksaa balteille, unkarilaisille ja polskeille maatalouden kuvitellut vientimenetykset, mutta ei Suomelle. Oli EU suunnittelemassa boikotin niin, että olemme suurin häviäjä ja kärsijä! Kolme neljäsosaa EU:n valtioista ei kärsi senttiäkään! Siitä on jo tilastollisesti 55 – 60 000 lisätyöttömän saalis Suomelle. Mitä varten nuolemme EU:n kahletta ja minulla kasvaa EU- vihani?

 

]]>
11 http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256095-nuolemme-kahlettamme-hymyillen-rysselissa#comments Boikotti Ranska Ruotsi USA Venäjä Wed, 30 May 2018 12:16:56 +0000 Aulis Saarijärvi http://aulissaarijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256095-nuolemme-kahlettamme-hymyillen-rysselissa
"The people are the new oil" http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255469-the-people-are-the-new-oil <p>Tohtori (in spe) Ekaterina Shulmanin Ulkopoliittisessa instituutissa 14.5.2018 esittämiä teesejä Venäjän &quot;poliittisesta maisemasta&quot; presidentinvaalien jälkeen (ja yleisemmin koko regiimistä). Hänen ja UPI:n ohjelmajohtaja Arkady Mosheksen mietteiden välillä on paljon samaa. Moshes olikin puheenjohtaja äskenmainitussa tilaisuudessa.</p><p>Viime vaalien kaksi merkittävintä uutuutta (olivatkohan ne kokonaan uutuuksia?) olivat</p><ul><li>vaihtoehto-ehdokkaiden estäminen eli osallistumaan ei päästetty kuin jollakin tavalla narrimaisia, ei-vakavasti-otettavia vastaehdokkaista Putinille. Siksi äänestäjällä oli sisäänrakennettu yllyke antaa äänensä Putinille,</li><li>äänestäjien mobilisointi työpaikkakohtaisesti, ei enää alueellisesti. Koska on tapahtunut laaja talouden kansallistaminen ja yhteiskunnan &rdquo;valtiollistaminen&rdquo;, tämä oli mahdollista, ja tällä tavalla voitiin luoda vahva ryhmäpaine osallistua vaaleihin. Sitä tuki Venäjän vahva kaupungistuminen. Silti osallistumisaste oli melko alhainen.</li></ul><p>Ulkoiset uhat eivät suuresti vaikuttaneet äänestäjien asenteisiin tällä kertaa.</p><p>Vaalipuheilla ja harjoitetulla politiikalla ei ole Venäjällä mitään tekemistä keskenään. Ei myöskään vaalien jälkeen julistetuilla suunnitelmilla ja sillä mitä oikeasti tapahtuu. Huomio olisikin keskitettävä siihen, mitä käytettävissä olevilla resursseilla on tehtävissä. &rdquo;Valtiollistaminen&rdquo; on viety jo pitkälle, mutta jotain on kuitenkin yhä silläkin saralla tehtävissä.</p><p>Systeemin ydin on resurssien jakaminen, ja siihen on yhä vähemmän mahdollisuuksia talouden stagnoituessa. Regiimi on kuitenkin sitkeä kuten autoritääristen regiimien tapana on. Vertaus Venezuelaan, jossa regiimi on yhä pystyssä.</p><p>Eliitin keskinäinen taistelu kuitenkin kovenee näissä olosuhteissa. Korruption vastaiset kampanjat, &rdquo;katoamiset&rdquo; jne. lisääntyvät. Toisaalta eliitin klaanien taistelu muodostaa systeemin &rdquo;checks and balances&rdquo;. Kukaan ei saa päästä ylivertaiseen asemaan yksin eikä liittolaisten tukemana.</p><p>Kun materiaaliset resurssit vähenevät, uudeksi kohteeksi tulevat ihmiset: &rdquo;the people are the new oil&rdquo;. Miten näistä saadaan puristettua lisää resursseja? Välittömät verot eivät käy. Mutta välilliset kuten valmisteverot, kiinteistöverot ja sakot käyvät. Samoin eläkeiän nostaminen, joka on jo tapetilla. Edelleen: ammatinharjoittajien verottaminen; nämä ovat laajalti verotuksen ulkopuolella nykyään.</p><p>Ei ole mitään suurta suunnitelmaa; regiimi toimii päivästä päivään.</p><p>Yleisluonteisia ideoita: suuret infrastruktuuriprojektit, joita varten houkutellaan ulkomaille rahojaan sijoittaneita palauttamaan rahat Venäjälle (muun muassa pelottelemalla länsimaiden asettamilla sanktioilla). Valtiollistamisen yksi (tarkoittamaton) seuraus on ollut, että myös valtion velvollisuudeksi tulevien asioiden määrä kasvaa. Tämän takia pyritään värväämään niin sanottua kolmatta sektoria niitä hoitamaan ja osoittamaan sille tätä varten resursseja. Ongelma: mistä löytää enää uskottavia toimijoita?</p><p>Talousreformien tiellä on regiimin kyvyttömyys ja haluttomuus uudistaa itseään, taloutta ja maata. Silovikit eivät luovu vallastaan, ja siksi myöskään oikeuslaitoksen uudistaminen ei onnistu; senhän olisi silloin puututtava myös silovikien toimintaan.</p><p>Jotakin demokratian kannalta myönteisiä asioita voi silti tapahtua:</p><ul><li>järkevä makrotalouspolitiikka jatkuu,</li><li>virastojen toimintaa voidaan ammattimaistaa,</li><li>tiede ja teknologia voi saada lisää resursseja, samoin koulutus.</li></ul><p>Kaiken ydin on vallansiirto-ongelma, jota mikään autoritäärinen regiimi ei ole ratkaissut. Tämän ymmärtämiseksi on kysyttävä, mikä on Venäjällä presidentinviran varsinainen tehtävä. Niitä on kolme:</p><ul><li>vallan legitimointi ulkomailla,</li><li>vallan legitimointi kotimaassa.</li><li>edellä mainitun tasapainon (checks and balances) ylläpitäminen, riitojenratkaisijana (arbiter) toimiminen).</li></ul><p>Pari vuotta menee nyt vaalien jälkeisen tilanteen päivittäisten ongelmien kanssa painiskeluun. Mutta noin vuonna 2020 eliitti alkaa kysellä mitä Putinin jälkeen, sillä edellä mainitut tehtävät eivät enää onnistu entisellä tyylillä, jossa ne ovat yhden henkilön käsissä. Jonkalainen kollektiivinen johto voi olla vastaus, mutta minkälainen?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tohtori (in spe) Ekaterina Shulmanin Ulkopoliittisessa instituutissa 14.5.2018 esittämiä teesejä Venäjän "poliittisesta maisemasta" presidentinvaalien jälkeen (ja yleisemmin koko regiimistä). Hänen ja UPI:n ohjelmajohtaja Arkady Mosheksen mietteiden välillä on paljon samaa. Moshes olikin puheenjohtaja äskenmainitussa tilaisuudessa.

Viime vaalien kaksi merkittävintä uutuutta (olivatkohan ne kokonaan uutuuksia?) olivat

  • vaihtoehto-ehdokkaiden estäminen eli osallistumaan ei päästetty kuin jollakin tavalla narrimaisia, ei-vakavasti-otettavia vastaehdokkaista Putinille. Siksi äänestäjällä oli sisäänrakennettu yllyke antaa äänensä Putinille,
  • äänestäjien mobilisointi työpaikkakohtaisesti, ei enää alueellisesti. Koska on tapahtunut laaja talouden kansallistaminen ja yhteiskunnan ”valtiollistaminen”, tämä oli mahdollista, ja tällä tavalla voitiin luoda vahva ryhmäpaine osallistua vaaleihin. Sitä tuki Venäjän vahva kaupungistuminen. Silti osallistumisaste oli melko alhainen.

Ulkoiset uhat eivät suuresti vaikuttaneet äänestäjien asenteisiin tällä kertaa.

Vaalipuheilla ja harjoitetulla politiikalla ei ole Venäjällä mitään tekemistä keskenään. Ei myöskään vaalien jälkeen julistetuilla suunnitelmilla ja sillä mitä oikeasti tapahtuu. Huomio olisikin keskitettävä siihen, mitä käytettävissä olevilla resursseilla on tehtävissä. ”Valtiollistaminen” on viety jo pitkälle, mutta jotain on kuitenkin yhä silläkin saralla tehtävissä.

Systeemin ydin on resurssien jakaminen, ja siihen on yhä vähemmän mahdollisuuksia talouden stagnoituessa. Regiimi on kuitenkin sitkeä kuten autoritääristen regiimien tapana on. Vertaus Venezuelaan, jossa regiimi on yhä pystyssä.

Eliitin keskinäinen taistelu kuitenkin kovenee näissä olosuhteissa. Korruption vastaiset kampanjat, ”katoamiset” jne. lisääntyvät. Toisaalta eliitin klaanien taistelu muodostaa systeemin ”checks and balances”. Kukaan ei saa päästä ylivertaiseen asemaan yksin eikä liittolaisten tukemana.

Kun materiaaliset resurssit vähenevät, uudeksi kohteeksi tulevat ihmiset: ”the people are the new oil”. Miten näistä saadaan puristettua lisää resursseja? Välittömät verot eivät käy. Mutta välilliset kuten valmisteverot, kiinteistöverot ja sakot käyvät. Samoin eläkeiän nostaminen, joka on jo tapetilla. Edelleen: ammatinharjoittajien verottaminen; nämä ovat laajalti verotuksen ulkopuolella nykyään.

Ei ole mitään suurta suunnitelmaa; regiimi toimii päivästä päivään.

Yleisluonteisia ideoita: suuret infrastruktuuriprojektit, joita varten houkutellaan ulkomaille rahojaan sijoittaneita palauttamaan rahat Venäjälle (muun muassa pelottelemalla länsimaiden asettamilla sanktioilla). Valtiollistamisen yksi (tarkoittamaton) seuraus on ollut, että myös valtion velvollisuudeksi tulevien asioiden määrä kasvaa. Tämän takia pyritään värväämään niin sanottua kolmatta sektoria niitä hoitamaan ja osoittamaan sille tätä varten resursseja. Ongelma: mistä löytää enää uskottavia toimijoita?

Talousreformien tiellä on regiimin kyvyttömyys ja haluttomuus uudistaa itseään, taloutta ja maata. Silovikit eivät luovu vallastaan, ja siksi myöskään oikeuslaitoksen uudistaminen ei onnistu; senhän olisi silloin puututtava myös silovikien toimintaan.

Jotakin demokratian kannalta myönteisiä asioita voi silti tapahtua:

  • järkevä makrotalouspolitiikka jatkuu,
  • virastojen toimintaa voidaan ammattimaistaa,
  • tiede ja teknologia voi saada lisää resursseja, samoin koulutus.

Kaiken ydin on vallansiirto-ongelma, jota mikään autoritäärinen regiimi ei ole ratkaissut. Tämän ymmärtämiseksi on kysyttävä, mikä on Venäjällä presidentinviran varsinainen tehtävä. Niitä on kolme:

  • vallan legitimointi ulkomailla,
  • vallan legitimointi kotimaassa.
  • edellä mainitun tasapainon (checks and balances) ylläpitäminen, riitojenratkaisijana (arbiter) toimiminen).

Pari vuotta menee nyt vaalien jälkeisen tilanteen päivittäisten ongelmien kanssa painiskeluun. Mutta noin vuonna 2020 eliitti alkaa kysellä mitä Putinin jälkeen, sillä edellä mainitut tehtävät eivät enää onnistu entisellä tyylillä, jossa ne ovat yhden henkilön käsissä. Jonkalainen kollektiivinen johto voi olla vastaus, mutta minkälainen?

]]>
0 http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255469-the-people-are-the-new-oil#comments Venäjä Vladimir Putin Fri, 18 May 2018 06:01:10 +0000 Antti Kuosmanen http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255469-the-people-are-the-new-oil
#Metoo Venäjällä http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255434-metoo-venajalla <p><em>Useat tiedotusvälineet ovat vetäneet toimittajansa duumasta vastalauseena sille, ettei ahdistelijan toimiin ole puututtu.</em></p> <p>Hetken aikaa näytti siltä, ettei lokakuusta 2017 sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt #metoo-liike tulisi lyömään itseään läpi Venäjällä. Marraskuussa perussuomalaisten Suomen Uutiset -nettilehti nosti Venäjän esimerkiksi maasta ilman #metoo-liikettä: &rdquo;on kuitenkin mahdollista, että asiat nähdään toisella tavalla&rdquo;.</p> <p>Itse asiassa #metoo-liikkeestä tuli Venäjällä tavallaan someilmiö jo ennen länsimaita. Kesällä 2016 ukrainalainen feministi ja toimittaja&nbsp;<strong>Anastasia Melnitšenko</strong>&nbsp;aloitti somekampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan hashtagilla #enpelkääsanoa, ja kampanja levisi nopeasti Venäjälle, Valko-Venäjälle ja muualle venäjänkieliselle kielialueelle.</p> <p>Kampanja aloitti Ukrainassa keskustelun lainsäädännön uudistamisesta, mutta Venäjällä se ei vielä johtanut paljastuksiin julkisuuden henkilöistä tai paineeseen muuttaa lakeja.</p> <p>Duumassa vallan&nbsp;väärinkäyttöä</p> <p>Helmi-maaliskuussa tilanne muuttui. Ensin 22. helmikuuta pieni ja riippumaton, lähinnä internetin kautta leviävä Dožd-televisiokanava kysyi Liberaalidemokraattisen puolueen LDPR:n&nbsp;<strong>Vladimir Žirinovskia</strong>&nbsp;haastatellessaan, mitä tämä on mieltä kanavan anonyymien lähteiden kertomuksista puolueen kansanedustajan&nbsp;<strong>Leonid Slutskin</strong>&nbsp;harjoittamasta ahdistelusta. Slutski on duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.</p> <p>Haastattelun jälkeen Doždin anonyymejä lähteitä tuli julkisuuteen yksi kerrallaan. Kävi ilmi, että Slutski oli ahdistellut Dožd-kanavan tuottajaa&nbsp;<strong>Daria Žukia</strong>&nbsp;ja RTVI-kanavan päätoimittajaa&nbsp;<strong>Jekaterina Kotrikadzea</strong>.</p> <p>BBC:n Venäjän toimituksen&nbsp;<strong>Farida Rustamova</strong>&nbsp;julkaisi 24. maaliskuuta 2017 tehdyn äänityksen, jonka hän teki yrittäessään saada Slutskilta haastattelun tämän työhuoneessa. Slutski työnsi käden Rustamovan hameen alle.</p> <p><em>Loput jutusta luettavissa täällä:</em>&nbsp;<a href="https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896381-metoo-venajalla-maassa-kampanjoidaan-ahdistelunvastaisen-lakiuudistuksen-puolesta">https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896381-metoo-venajalla-maassa-kampanjoidaan-ahdistelunvastaisen-lakiuudistuksen-puolesta</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Useat tiedotusvälineet ovat vetäneet toimittajansa duumasta vastalauseena sille, ettei ahdistelijan toimiin ole puututtu.

Hetken aikaa näytti siltä, ettei lokakuusta 2017 sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt #metoo-liike tulisi lyömään itseään läpi Venäjällä. Marraskuussa perussuomalaisten Suomen Uutiset -nettilehti nosti Venäjän esimerkiksi maasta ilman #metoo-liikettä: ”on kuitenkin mahdollista, että asiat nähdään toisella tavalla”.

Itse asiassa #metoo-liikkeestä tuli Venäjällä tavallaan someilmiö jo ennen länsimaita. Kesällä 2016 ukrainalainen feministi ja toimittaja Anastasia Melnitšenko aloitti somekampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan hashtagilla #enpelkääsanoa, ja kampanja levisi nopeasti Venäjälle, Valko-Venäjälle ja muualle venäjänkieliselle kielialueelle.

Kampanja aloitti Ukrainassa keskustelun lainsäädännön uudistamisesta, mutta Venäjällä se ei vielä johtanut paljastuksiin julkisuuden henkilöistä tai paineeseen muuttaa lakeja.

Duumassa vallan väärinkäyttöä

Helmi-maaliskuussa tilanne muuttui. Ensin 22. helmikuuta pieni ja riippumaton, lähinnä internetin kautta leviävä Dožd-televisiokanava kysyi Liberaalidemokraattisen puolueen LDPR:n Vladimir Žirinovskia haastatellessaan, mitä tämä on mieltä kanavan anonyymien lähteiden kertomuksista puolueen kansanedustajan Leonid Slutskin harjoittamasta ahdistelusta. Slutski on duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Haastattelun jälkeen Doždin anonyymejä lähteitä tuli julkisuuteen yksi kerrallaan. Kävi ilmi, että Slutski oli ahdistellut Dožd-kanavan tuottajaa Daria Žukia ja RTVI-kanavan päätoimittajaa Jekaterina Kotrikadzea.

BBC:n Venäjän toimituksen Farida Rustamova julkaisi 24. maaliskuuta 2017 tehdyn äänityksen, jonka hän teki yrittäessään saada Slutskilta haastattelun tämän työhuoneessa. Slutski työnsi käden Rustamovan hameen alle.

Loput jutusta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896381-metoo-venajalla-maassa-kampanjoidaan-ahdistelunvastaisen-lakiuudistuksen-puolesta

]]>
2 http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255434-metoo-venajalla#comments Ahdistelu Feminismi metoo Venäjä Thu, 17 May 2018 09:05:42 +0000 Antti Rautiainen http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255434-metoo-venajalla
Pikaviestimen esto suututti monet Venäjällä http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255269-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla <p>Venäjällä suosituin pikaviestipalvelu ei ole Whatsapp, vaan sitä muistuttava Telegram. Telegramin perustivat Durovin veljekset Pavel ja Nikolai vuonna 2013, veljeksistä julkisuudessa viihtyy lähinnä nuorempi Pavel.</p> <p>Veljekset perustivat Venäjän Facebook-kopion Vkontakten vuonna 2006, mutta vuonna 2014 heidät syrjäytettiin yrityksen johdosta Kremlin tukemassa kaappauksessa. Tämän jälkeen veljekset pakenivat Venäjältä, ja Pavel hankki itselleen pienen saarivaltion Saint Kitts ja Nevisin kansalaisuuden.</p> <p>Telegram ei ole vain pikaviestipalvelu. Siinä on mahdollista perustaa &rdquo;kanavia&rdquo; yhdensuuntaiseen tiedonvälitykseen, ja niistä suosituimmilla on kymmeniätuhansia tilaajia.</p> <p>Telegramin ongelmat Venäjän viranomaisten kanssa alkoivat viime vuonna. Telegramia vaadittiin luovuttamaan salausavaimet, joiden avulla turvallisuusviranomaiset voisivat lukea käyttäjien viestejä. Viranomaisten mukaan Pietarin metron huhtikuun 2017 pommi-iskun tekijät olivat käyttäneet Telegramia.</p> <p>Durov kieltäytyi vaatimuksista. Salausavainten luovutus ei ole nykyisellä Telegramin sovelluksella edes mahdollista, koska käyttäjien salausavain on säilössä vain heidän omassa laitteessaan. Durovin mielestä viranomaisten mahdollisuus seurata viestintää rikkoisi perustuslakia.<br /><br />Loput jutusta luettavissa täällä:&nbsp;<a href="https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896932-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla-viranomaiset-halusivat-lukea-viesteja">https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896932-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla-viranomaiset-halusivat-lukea-viesteja</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Venäjällä suosituin pikaviestipalvelu ei ole Whatsapp, vaan sitä muistuttava Telegram. Telegramin perustivat Durovin veljekset Pavel ja Nikolai vuonna 2013, veljeksistä julkisuudessa viihtyy lähinnä nuorempi Pavel.

Veljekset perustivat Venäjän Facebook-kopion Vkontakten vuonna 2006, mutta vuonna 2014 heidät syrjäytettiin yrityksen johdosta Kremlin tukemassa kaappauksessa. Tämän jälkeen veljekset pakenivat Venäjältä, ja Pavel hankki itselleen pienen saarivaltion Saint Kitts ja Nevisin kansalaisuuden.

Telegram ei ole vain pikaviestipalvelu. Siinä on mahdollista perustaa ”kanavia” yhdensuuntaiseen tiedonvälitykseen, ja niistä suosituimmilla on kymmeniätuhansia tilaajia.

Telegramin ongelmat Venäjän viranomaisten kanssa alkoivat viime vuonna. Telegramia vaadittiin luovuttamaan salausavaimet, joiden avulla turvallisuusviranomaiset voisivat lukea käyttäjien viestejä. Viranomaisten mukaan Pietarin metron huhtikuun 2017 pommi-iskun tekijät olivat käyttäneet Telegramia.

Durov kieltäytyi vaatimuksista. Salausavainten luovutus ei ole nykyisellä Telegramin sovelluksella edes mahdollista, koska käyttäjien salausavain on säilössä vain heidän omassa laitteessaan. Durovin mielestä viranomaisten mahdollisuus seurata viestintää rikkoisi perustuslakia.

Loput jutusta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896932-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla-viranomaiset-halusivat-lukea-viesteja

]]>
0 http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255269-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla#comments Internet Pavel Durov Telegram Venäjä Viestinnän vapaus Mon, 14 May 2018 09:13:53 +0000 Antti Rautiainen http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255269-pikaviestimen-esto-suututti-monet-venajalla
Laura Huhtasaaren gradu! http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255096-laura-huhtasaaren-gradu <p><br />Venäjällä ja monessa muussa maassa plagiointi ja muu tieteellinen vilppi on erittäin yleistä. Täällähän näkee sähköpylväissäkin tarjouksia, millä rahalla voi ostaa kurssin lopputyön, gradun tai muun opinnäytetyön, aina tohtorin tutkintoon asti. En tiedä sitten tarkemmin, millä tavalla nämä ostetut opinnäytetyöt sijoittuvat ongelmakenttään: kirjoittaako ne joku vai ovatko ne plagiaatteja.</p><p><br />Toisaalta vastapainoksi täällä myös plagiointeja tutkitaan. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että harvemmin plagioinnin toteaminen johtaa mihinkään. Plagiointisyytöksiä on esitetty aivan huipulla olevien poliitikkojen ja yliopistojen rehtoreiden töistä alkaen.</p><p><br />Kun hakee youtubesta asiasta tietoja esim. haulla плагиат в диссертации, tulee valtavasti osumia.<br />Kun yritin hakea suomeksi, esim. sanoilla gradun plagiointi, en törmännyt kuin tähän nyt esillä olevaan tapaukseen. Samoin netistä tuntuu löytyvän vain tämä ja Jari Vilenin gradun tapaus.</p><p><br />Sama juttu netin puolella: Проблема плагиата в диссертации крайне остра в наше время. Suomessakin olisi kiireesti tutkittava vielä erityisesti korkeissa asemissa olevien opinnäytetyöt. Jotkut väittävät jo, että kyseessä on maan tapa, siis Suomessakin. Voisi verrata puhtaaseen sinivalkoisen puhtaaseen suomalaiseen hiihtoon taannoin. Haluaisin uskoa, että näin ei ole tieteessä.</p><p><br />Tämä tieteellinen epärehellisyys on juurittava pois Suomesta heti alkuunsa. Ei meidän tarvitse ihan joka asiassa matkia Venäjän huonoa esimerkkiä! Täällähän joutuu ensimmäisen vuoden suomen opiskelijoidenkin kanssa raatamaan, että tajuaisivat edes sen, että netin kelvottomien käännöskoneiden tuotoksia ei tuoda suomen tunnille.&nbsp; Mutta se on vaikeaa, kun epärehellisyys on opiskelijan arvostettu selviytymiskeino.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>
Venäjällä ja monessa muussa maassa plagiointi ja muu tieteellinen vilppi on erittäin yleistä. Täällähän näkee sähköpylväissäkin tarjouksia, millä rahalla voi ostaa kurssin lopputyön, gradun tai muun opinnäytetyön, aina tohtorin tutkintoon asti. En tiedä sitten tarkemmin, millä tavalla nämä ostetut opinnäytetyöt sijoittuvat ongelmakenttään: kirjoittaako ne joku vai ovatko ne plagiaatteja.


Toisaalta vastapainoksi täällä myös plagiointeja tutkitaan. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että harvemmin plagioinnin toteaminen johtaa mihinkään. Plagiointisyytöksiä on esitetty aivan huipulla olevien poliitikkojen ja yliopistojen rehtoreiden töistä alkaen.


Kun hakee youtubesta asiasta tietoja esim. haulla плагиат в диссертации, tulee valtavasti osumia.
Kun yritin hakea suomeksi, esim. sanoilla gradun plagiointi, en törmännyt kuin tähän nyt esillä olevaan tapaukseen. Samoin netistä tuntuu löytyvän vain tämä ja Jari Vilenin gradun tapaus.


Sama juttu netin puolella: Проблема плагиата в диссертации крайне остра в наше время. Suomessakin olisi kiireesti tutkittava vielä erityisesti korkeissa asemissa olevien opinnäytetyöt. Jotkut väittävät jo, että kyseessä on maan tapa, siis Suomessakin. Voisi verrata puhtaaseen sinivalkoisen puhtaaseen suomalaiseen hiihtoon taannoin. Haluaisin uskoa, että näin ei ole tieteessä.


Tämä tieteellinen epärehellisyys on juurittava pois Suomesta heti alkuunsa. Ei meidän tarvitse ihan joka asiassa matkia Venäjän huonoa esimerkkiä! Täällähän joutuu ensimmäisen vuoden suomen opiskelijoidenkin kanssa raatamaan, että tajuaisivat edes sen, että netin kelvottomien käännöskoneiden tuotoksia ei tuoda suomen tunnille.  Mutta se on vaikeaa, kun epärehellisyys on opiskelijan arvostettu selviytymiskeino.

 

]]>
62 http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255096-laura-huhtasaaren-gradu#comments Jari Vilén Laura Huhtasaari Plagiointi Udmurtia Venäjä Wed, 09 May 2018 15:33:35 +0000 Esa-Jussi Salminen http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255096-laura-huhtasaaren-gradu
Lappiin lisää sotavoimaa ja remilitarisoidaan Ahvenanmaa http://mattihaapala94.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254969-lappiin-lisaa-sotavoimaa-ja-remilitarisoidaan-ahvenanmaa <p>Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Tämä parin tuhannen vuoden takainen viisaus ei ole yltänyt Utsjoelle vasemmistolaisiin korviin asti ainakaan Juhani Harjunharjan poikkeuksellisen naiivin&nbsp;<a href="https://www.lapinkansa.fi/mielipide/lapista-demilitarisoitu-maakunta-200915147/">mielipidekirjoituksen</a>&nbsp;perusteella.</p><p>Maailma elää poikkeuksellisen konfliktiherkkää aikaa. Itärajan tuolla puolen on suomalaista itsenäistä kansakuntaan vihamielisesti suhtautuva Venäjä lukuisine Putinin kannattajineen haaveilemassa stalinistista laajentumisyritystä. Ei voida sivuuttaa Venäjän raakalaismaisia ja imperialistisia toimia Ukrainassa ja Georgiassa, jota se harjoittaa tälläkin hetkellä. On suurin typeryys tässä maailmantilassa lähteä höllentämään sotilaallisia joukkoja ja puolustusmenoja Suomessa. Oikea teko olisi toimia aivan päinvastoin &ndash; enemmän sotilaita ja enemmän rahaa maamme sotilaallisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden puolustamiseen.</p><p>Ahvenanmaa on hyvin surkea esimerkki, että miksi Lappi pitäisi demilitarisoida. Venäjä on todistetusti harjoitellut Ahvenanmaan miehittämistä eikä edellisten sotienkaan aikana demilitarisoitu lounaissaaristo selvinnyt ilman sotilaallista läsnäoloa ja mielenkiintoa. Ahvenanmaa on strategisesti merkittävä alue ja sen menettäminen voi johtaa Suomen merisaartoon. Tämä on katastrofaalista kaikkien muiden näkökulmasta, paitsi neuvostoliittolaista nälkää hamuavien kommunistien silmissä. Demilitarisoinnin sijaan Ahvenanmaa pitäisi remilitarisoida ja suomalaisten toimesta.</p><p>Sotilaallinen tyhjiö Lapissa on harjunharjalaisittain sanottuna sotilaallinen tyhmiö ja sen kannattajat maanpuolustuksellinen häpeäpilkku maassamme. Ilman maanpuolustusta olisi vain ajan kysymys, että milloin kaksipäinen kotka käy repimässä Suomi-neidon lihat irti. Lapissa pitää olla sotilaallisia resursseja läsnä ja meidän on oltava avoimia länsimaisten yhteistyökumppaneiden kanssa pitääksemme venäläisen karhun pelossa ja kurissa. Jokaisen maanpuolustuksellisesti valveutuneen kansalaisen pitäisi muistaa yhden, mutta yksinkertaisen asian: vihollinen hyökkää aina idästä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Tämä parin tuhannen vuoden takainen viisaus ei ole yltänyt Utsjoelle vasemmistolaisiin korviin asti ainakaan Juhani Harjunharjan poikkeuksellisen naiivin mielipidekirjoituksen perusteella.

Maailma elää poikkeuksellisen konfliktiherkkää aikaa. Itärajan tuolla puolen on suomalaista itsenäistä kansakuntaan vihamielisesti suhtautuva Venäjä lukuisine Putinin kannattajineen haaveilemassa stalinistista laajentumisyritystä. Ei voida sivuuttaa Venäjän raakalaismaisia ja imperialistisia toimia Ukrainassa ja Georgiassa, jota se harjoittaa tälläkin hetkellä. On suurin typeryys tässä maailmantilassa lähteä höllentämään sotilaallisia joukkoja ja puolustusmenoja Suomessa. Oikea teko olisi toimia aivan päinvastoin – enemmän sotilaita ja enemmän rahaa maamme sotilaallisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden puolustamiseen.

Ahvenanmaa on hyvin surkea esimerkki, että miksi Lappi pitäisi demilitarisoida. Venäjä on todistetusti harjoitellut Ahvenanmaan miehittämistä eikä edellisten sotienkaan aikana demilitarisoitu lounaissaaristo selvinnyt ilman sotilaallista läsnäoloa ja mielenkiintoa. Ahvenanmaa on strategisesti merkittävä alue ja sen menettäminen voi johtaa Suomen merisaartoon. Tämä on katastrofaalista kaikkien muiden näkökulmasta, paitsi neuvostoliittolaista nälkää hamuavien kommunistien silmissä. Demilitarisoinnin sijaan Ahvenanmaa pitäisi remilitarisoida ja suomalaisten toimesta.

Sotilaallinen tyhjiö Lapissa on harjunharjalaisittain sanottuna sotilaallinen tyhmiö ja sen kannattajat maanpuolustuksellinen häpeäpilkku maassamme. Ilman maanpuolustusta olisi vain ajan kysymys, että milloin kaksipäinen kotka käy repimässä Suomi-neidon lihat irti. Lapissa pitää olla sotilaallisia resursseja läsnä ja meidän on oltava avoimia länsimaisten yhteistyökumppaneiden kanssa pitääksemme venäläisen karhun pelossa ja kurissa. Jokaisen maanpuolustuksellisesti valveutuneen kansalaisen pitäisi muistaa yhden, mutta yksinkertaisen asian: vihollinen hyökkää aina idästä.

]]>
4 http://mattihaapala94.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254969-lappiin-lisaa-sotavoimaa-ja-remilitarisoidaan-ahvenanmaa#comments Ahvenanmaa Armeija maanpuolustus Sota Venäjä Mon, 07 May 2018 11:27:22 +0000 Matti Haapala http://mattihaapala94.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254969-lappiin-lisaa-sotavoimaa-ja-remilitarisoidaan-ahvenanmaa